La Pobla de Llillet (Berguedà)

Fotografia de www.xtec.cat
Situat a la part nord-oriental de l'Alt Berguedà, a l'alta vall del riu Llobregat. El nucli de població ocupa la part llevantina de la Vall de Lillet a 843m d'altitud, en la confluència del Llobregat, l'Arija i el Regatell.
El municipi està format per quatre barris separats pels rius Llobregat i l'Arija. La Vila, El Firal, Les Coromines i La Plana.
La Vila i La Plana són els més antics i segurament, es deu correspondre la seva edificació amb la del Pont Vell, molt probablement construït a finals del segle XIII.
Els carrers d'aquest barri són costeruts, tortuosos i estres, a la vegada li donen un aire romàntic i pagesívol. Les cases són totes de pedra i bastant altes. És especialment significatiu el Verger i tota la part del redós de l'església, el carrer Castell i la rectoria vella. 
El barri de Les Coromines, és del segle XVII, format per carrers paral·lels amb cases no massa gran i molt estretes.
El barri del Firal és de construcció recent i cal destacar que actualment s'han construït cases unifamiliars.
Una considerable par del territori és ocupada per boscos i pasturatges, principalment pinedes de pi roig, són extenses i frondoses, com per exemple el Catllaràs i han donat origen a una important explotació forestal. Ben al contrari, les àrees conreades són poc extenses i dedicades principalment al conreu de farratge. La ramaderia comprèn caps de boví, d'oví i de porcí. 
La Pobla havia estat tradicionalment una de les poblacions catalanes més actives en el camp de la indústria tèxtil llanera. Al segle XVIII arribà a ésser la tercera de Catalunya en l'activitat manufacturera.
Actualment només queda una fàbrica tèxtil i una dedicada al paper.
Al costat del Riutort hi ha uns 400m de galeries subterrànies encara senceres, que a les primeres dècades del segle XX van permetre l'extracció de petroli. Però aquest era impregnat de materials argilosos i per tal de purificar-lo calia que fos tractat amb un complex sistema que avui no seria rendible.
Antiga fàbrica de la família Artigas
fotografia de consolineu.blogspot.com
Història
A finals de segle XIII, la Vall de Lillet formava part de la baronia del Mataplana, i el 15 d'abril de 1297, Ramon d'Urtx i el seu fill Hug de Mataplana atorgaren la Carta de Poblament i Franquesa a aquestes contrades, aconseguint així repoblar l'indret i lliurar a la vegada els seus habitants dels tributs imposats pels feudataris. 
A partir del segle XIII s'inicia la construcció de la Pobla, amb el castell, els passos, les muralles i posteriorment l'emblemàtic Pont Vell (segle XIV). 
El topònim Lillet, s'esmenta per primer cop en l'acta de consagració de l'església del castell, l'any 833.

Llocs d'interès
Jardins Artigas de Gaudí, A principis del segle XX, Eusebi Güell i Bacigalupi va fundar, al Clot del Moro, la primera fàbrica de iment Pòrtland de Catalunya, coneguda amb el nom d'Asland. Per alimentar-ne els forns s'utilitzava el carbó que s'extreia de les mines de Catllaràs, la considerable distància entre el nucli de població de la Pobla i l'explotació minera va portar a Eusebi Güell a encarregar a Antoni Gaudí la projecció del xalet del Catllaràs com a habitatge pels treballadors i enginyers de les mines.
Durant l'estada Antoni Gaudí es va allotjar a casa dels senyors Artigas, propietaris d'una de les fàbriques més pròsperes de l'època, en agraïment a l'hospitalitat rebuda, 
els va regalar el disseny d'un jardí en un terreny que la família renia just davant de casa seva i de la fàbrica tèxtil.
Aquesta obra és una fusió de perfecte harmonia de la natura i l'arquitectura.
fotografia de latitud91.wordpress.com
El tren del ciment, Recuperat l'any 2005 com a carrilet turístic, fa un recorregut pe passat industrial i cultural de la Vall de Lillet.
El carrilet fou construït per la companyia General d'Asfalts i Pòrtland "ASLAND" pel transport del ciment de la fàbrica del Clot del Moro. El recorregut s'iniciava a la mateixa fàbrica fins a Guardiola de Berguedà, allà enllaçava amb els Ferrocarrils Catalans, els primers anys, el ferrocarril només servia pel transport de la fàbrica, però a partir de l' 1 d'agost de 1914 va començar a prestar servei públic de viatgers.
Durant els anys 20 i següents dècades, el carrilet va prestar un servei inestimable a la comarca de l'Alt Berguedà fent-la sortir del seu tradicional aïllament i oferint-li una sortida a les seves produccions industrials.
fotografia de lapobla.iguadix.es
Fàbrica Asland
Fotografia de http://www.recercaenaccio.cat/
Nucli històric
Passejar pel nucli històric es reviure els inicis del poble a principis del segle XIII, quan la família dels Mataplana es va establir al castell i es va iniciar la construcció de la Pobla. 
Seguint la ruta senyalitzada, es poden conèixer la Font del Güell, el Pont Vell, la plaça del Molí, el Verger, el carrer de l'església, la plaça del Fort, el castell i l'església. 
fotografia de km369.blogspot.com
fotografia de tempusfugitlapobla.blogspot.com
Pont Vell, és el més antic dels ponts que actualment travessen el Llobregat. Actualment té una sola arcada de grans dimensions, la volta de l'arc es de pedra treballada de manera irregular que, en girar per formar l'arc es disposa en sardinell. La sala o caixa del pont baixa en dos pendents, l'un es pronunciat i es compensa amb uns graons que acaben en escala, l'altre molt més suau, enllaça amb el carrer del marge oposat.
La seva construcció data del segle XIV. 
fotografia de commons.wikimedia.org
Església de Santa Maria de Lillet, ha sofert moltes transformacions abans d'arribar a esdevenir l'edifici actual. El segle passat estava dedicada a l'advocació de l' Assumpció de la Verge.
Està decorada amb colors vius i imatges valuoses, de tot el conjunt destaca l'altar major envoltat de columnes jòniques. Presidint aquest altar, en dues columnes del fons hi ha el Crist Majestat del monestir. 
fotografia de www.catalunyamedieval.es
Crist Majestat del monestir, una gran talla de fusta policromada, gairebé de mida natural que data del segle XII i que ha sofert diverses restauracions.
fotografia de descobreixlavalldelillet.wordpress.com
Mare de Déu de l' Assumpta, als capitells de les columnes s'hi asseu la base d'un semi-absis que fa de coixí a la imatge. És una escultura de Frederic Marès que data de l'any 1952.
fotografia de algunsgoigs.blogspot.com
Monestir de Santa Maria de Lillet, d'estil romànic i planta de creu llatina, hi trobem un claustre de planta quadrada, una mica posterior a l'església, exemple típic de claustre rústic.
El 17 d'abril de l'any 819 s'anomena el monestir en l'escriptura de la venda de la casa de Montclús. L'any 833 es va consagrar la primitiva església dedicada a Santa Maria. Poc abans de l 1086 s'hi va establir una comunitat canonical formada per un prior i cinc canonges agustinians.
Actualment, el dia de Sant Isidre es realitza una missa al monestir amb la benedicció de panets que després es reparteixen a tots els assistents. 
fotografia de www.berguedareserves.cat
Rotonda de Sant Miquel, edifici de planta circular amb un absis semicircular, un dels pocs exemplars que existeixen i un dels més petits, la primera notícia escrita es de l'any 1166.
fotografia de www.valldelcorb.info
Castell de Lillet, lloc on hi havia ubicat el castell refugi dels habitants de la Vall. Actualment està gairebé enderrocat, tant sols hi podem contemplar una petita paret.
fotografia de www.catalunyamedieval.es
Santuari de Falgars, Ermita de la Verge de Falgars, situada a la serra del mateix nom a 1288m d'altitud. La imatge es de principis del gòtic esculpida en alabastre. 
La primitiva ermita era d'estil romànic de l'any 1049. A mitja obaga de Falgars s'hi troba la cova i el lloc on es trobà la Verge.
fotografia de www.enciclopedia.cat
Xalet de Catllaràs, al bell mig de la serra de Catllaràs, projectat per Gaudí l'any 1902. Va allotjar els tècnics i enginyers de les mines de carbó del Catllaràs. 
El 1932 l'empresa el va cedir a l'ajuntament.
fotografia de coneixercatalunya.blogspot.com

Serra del Catllaràs, caracteritzada per boscos de faig, roure, pi i boix grèvol. Es el bressol d'espècies com el Gall Fer, el Picot Negre, el senglar i el cérvol. 
Hi podem trobar el Mirador de Joan Casanova, prop del santuari.
fotografia de camprubi.cat
Parc d'aventures del Catllaràs, espai lúdic-educatiu on les famílies i les escoles poden gaudir de jocs i alhora descobrir, conèixer i valorar aquesta zona de l'Alt Berguedà.
Al municipi hi podem trobar diverses fonts, tant al nucli urbà com al seu entorn.

Fires i Festes
Gener,  
dia 5 esquellada de Reis
Abril, 
diumenge més proper al dia 25 Diada de Sant Marc
Maig, 
dia 14 Sant Isidre al Monestir de Santa Maria
dia 16 Dansa de Falgars  
Juliol,
caps de setmana: festa als barris
Agost, 
del 2 - 10 Obert Internacional d'Escacs
del 14 - 21 Cicle musical dels Jardins Artigas
Setembre, 
24 i 25 Fira del bolet
Octubre,
1,2 i 3 Festa Major del Roser
Novembre, 
dia 3 La Fira
Desembre, 
dia 6 esmorzar als jardins de la residència d'avis


informació extreta 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Sant Martí de Llémena (Gironès)

Vallfogona de Ripollès