Sant Martí de Llémena (Gironès)

Sant Martí de Llémena
fotografia de www.codigopostal.org
Granollers de Rocacoba
fotografia de es.wikiloc.com
El terme municipal té una extensió de km2, s'estén per la vall mitjana de la Llémena a l'extrem nord-oest del Gironès.
Compren quatre unitats geogràfiques, que corresponen als quatre pobles històrics que constitueixen el municipi. 
Al nord hi ha Granollers de Rocacorba, al centre Sant Martí de Llémena, a l'est Llorà i al sud Les Serres. Entre Llorà i Sant Martí es troba el veïnat del Pla de Sant Joan.
Llorà fotografia de calaix.gencat.cat

Història
Els pobladors més antics vivien en coves neolítiques situades en els cingles i les alçades abruptes que dominen la vall. 
Fins el segle XI, no es tenen notícies sobre les quatre parròquies. Durant l'edat mitjana, la seu de Girona dominava la zona que acabà sent reial, però Granollers no, ja que constituí la baronia de Granollers, centrada en el castell del mateix nom.
A la segona meitat del segle XV, el terme es va veure implicat en les guerres de Remença, malgrat això la població es va mantenir fins el segle XVIII, com a reflex d'aquest fenomen, augmenten la quantitat de masos a la zona.
Durant la Guerra Civil Espanyola, es va viure el conflicte amb una intensitat moderada, dels 1129 habitants, 16 veïns van morir al front lluitant al costat republicà i durant els primers anys de la dictadura, la serra de Rocacorba va ser un bon amagatall per l'assentament dels maquis (grups de guerrillers contraris a la dictadura).

Llocs d'interès 
Volcà Banya de Boc, situat al nord a tocar del Pla de Sant Joan, el cràter, de grans dimensions, mesura 1300m per 860m i té una fondària de 100m. Les seves parets estan recobertes de boscos d'alzines i roures, mentre que el fons, força planer i molt fèrtil, està ocupat per camps de conreu.
El cràter està obert pel sud-est, per in van fluir durant les erupcions les laves que van lliscar cap al Pla de Sant Joan i cap a Llémena, convertint tot el paratge en una zona volcànica de gran interès.
Es poden fer diverses rutes a peu o en bicicleta que surten de Sant Martí o Llorà.
fotografia de ateneudecartella.blogspot.com
Torre de guaita, de planta quadrangular i de deu metres d'alçada, situada al costat de l'església de Sant Martí, és devia construir cap a la baixa edat mitjan, la part superior (teulada i finestres) són de construcció més moderna, igual que la font i la imatge de Sant Martí que hi ha a la part baixa de la torre.
fotografia de www.catalunyamedieval.es
Peradalta, gran masia de tres plantes situada al sud del Pla de Sant Joan, que ha donat nom a un veïnat. L'edifici actual es fruït de successives ampliacions d'una antiga construcció més antiga, que tenia una porta de mig punt amb grans dovelles i una finestra gòtica d'arc conopial amb decoracions amb relleu. Tot i les dates de 1600 i 1611 que hi ha inscrites en algunes llindes, clarament, el mas es anterior (segles XV-XVI), estava fortificat amb una torre quadrangular. Davant la façana hi ha una era de grans dimensions.
A Sant Martí hi podem trobar altres masos amb elements arquitectònics interessants o de gran antiguitat, entre d'altres, podem esmentar, can Tallada, can Verdaguer, can Serra, can Noguer, el mas Abellar, can Solà o can Mainegre. La majoria foren construïts entre els segles XVI i XVIII.
Masies de Granollers de Rocacorba, entre moltes, h'hi ha algunes que destaquen per la seva història o bé per les seves característiques arquitectòniques. La Sala, per exemple, és d'origen medieval i estava fortificada, can Plana, és del segle XVIII, però està documentada des de 1329.
Masia Can Sala fotografia de www.tripadvisor.es
Les fonts de Granollers de Rocacorba, la diversitat de cursos d'aigua que baixen de les alçades circumdants, fan que tot el terme de Sant Martí sigui també privilegiat pel que fa a les nombroses fonts, afavorides també per la presència d'un sòl d'origen volcànic. 
Podem destacar la Font de Juncar, la Font del Rector i la Font de Món.
Font del Ferro fotografia de senderismedestarpercasa.blogspot.com
Església de Sant Joan del Pla, romànica d'una sola nau, construïda al segle XI. Conserva el seu aspecte original, la porta adovellada de mig punt, s'obre al mur de migdia i està protegida per una petita coberta a dos vessants. Sobre el mur de ponent hi ha un campanar d'espadanya de dos ulls. 
fotografia de www.rostoll.cat
Església parroquial de Sant Martí, temple romànic reconstruït al segle XVIII, de l'anterior es conserva la torre campanar i part de les parets, en la reconstrucció es va capgirar l'orientació antiga, ja que l'absis estava situat on avui hi ha la porta d'entrada. És una construcció d'una nau amb capelles laterals, la façana molt senzilla, està precedida per un pòrtic de teulada a doble vessant i teules pintades, sostingut per dues columnes de pedra. El campanar es de torre de planta quadrada i coberta piramidal. En una de les restauracions es van descobrir restes de pintura mural a l'interior. 
fotografia de www.smartillemena.cat
Església de Santa Maria de Granollers, esmentada l'any 1065, fou també capella del castell de Granollers. L'edifici actual es una construcció barroca del segle XVIII, d'una nau i absis poligonal. A la façana principal hi ha la porta, d'arc rebaixat motllurat i remarcat amb un fris de línies barroques, una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu i un rosetó.
El campanar és de torre quadrada i a les seves parets s'hi poden veure algunes espitlleres de defensa. Davant la façana hi ha un petit comunidor.
fotografia de www.valldellemena.cat
Església de Santa Cecília de les Serres, esmentada l'any 1019, de l'edifici romànic primitiu se'n conserven poques restes, principalment a la part baixa de l'absis. 
L'edifici actual va ser construït al segle XVIII. És una nau capçada per un absis semicircular, la porta, oberta a la façana nord, precedida per un porxo amb una gran arcada adovellada. El campanar de torre de planta quadrada amb dues obertures d'arc de mig punt a cada cara i està construït sobre la façana de ponent.
fotografia de www.rostoll.cat

Església de Sant Pere de Llorà, esmentada l'any 1058 es conserva força bé l'edifici romànic, d'una nau amb absis semicircular i dues petites absidioles laterals.
Per l'exterior te decoració d'arcuacions llombardes. També es romànic el campanar, una torre de planta quadrada amb dos nivells de finestres geminades amb columnes,
Al segle XVII es modificà la façana sud, ja que se li va afegir una segona nau i al mateix temps es va obrir una porta nova al mur de ponent, d'aquest mateix període data el comunidor. El campanar de torre quadrada de tres pisos i taulada piramidal, adossat i avanat davant la façana així com el porxo, sostingut per una pilastra quadrangular. L'any 1647 se li va afegir la sagristia i el 1731 el cor.
Durant les restauracions han aparegut restes de pintures romàniques a la part baixa de l'absis i de les absidioles i vestigis d'una edificació més antiga en el subsòl d'un edifici preexistent d'època romana.
fotografia de cintosoler.blogspot.com.es
Ermita de Sant Nazari, del segle XVIII, té una nau allargada i sense absis diferenciat, la façana té una porta rectangular, dues finestres laterals i un campanar d'espadanya d'un sol ull. Davant hi ha un porxo sostingut per dues columnes llises.
Ermita de Sant Medir, d'una nau i absis semicircular, conserva amb poques modificacions la seva estructura romànica del segle XI, la façana principal, a ponent, té una porta de mig punt adovellada, un campanar d'espadanya d'un ull i restes d'un porxo.
Ermita de Sant Julià, d'una nau, sense absis diferenciat. La façana té una porta adovellada de mig punt, un campanar d'espadanya d'un ull i un porxo sostingut amb pillastres quadrangulars. Al seu interior conservava mobiliari, uns bancs de fusta del segle XVIII, un petit altar i un retaule amb la imatge de Sant Julià, que han quedat força malmesos en enfonsar-se la teulada. 
Coves i cingles de Sant Martí, Els impressionants cingles que envolten Sant Martí ofereixen unes vistes i un entorn natural excepcional.
El Cingle de Sant Roc, s'hi pot admirar sobretot la Gorga de les Bruixes, prop d'on salta des de les alçades la riera de la Barroca abans d'anar a trobar la Llèmena.
Els Cingles de Rocafera, a l'altre banda de la vall, hi són característiques les coves, en algunes d'elles s'hi han trobat restes prehistòriques.
fotografia de es.wikiloc.com
Castell de Granollers, situat al bell mig del Pla de Granollers, al costat de l'església de Santa Maria. Documentat l'any 1237, tot i que segurament existia abans, moment en que s'originaren les senyories feudals. Fou centre de la baronia de Granollers dins al segle XIX. Després es va convertir en una masia, i notablement remodelat continua avui habitat. El cos principal de l'edifici és una gran construcció de tres plantes distribuïda a banda i banda d'una torre quadrangular de cinc plantes.
fotografia de www.valldellemena.cat
Can Pascual, casa de tres plantes situada al costat de l'església de Llorà, coneguda abans per can Siso. Té dos cossos clarament diferenciats, la part posterior, es tracta de restes de l'antiga casa forta de Llorà, d'època medieval.
A la façana de ponent s'hi poden veure dues fases constructives, la més antiga, és del segle X i té restes "d'opus spicatum" (construcció en espina de peix). L'altre fase, al pis superior, és del segle XII, està construïda amb petits carreus i un rengle d'espitlleres. 
Fotografia elracodelpare.blogspot.com

Fires i festes
Festa de la Remença, festa popular i històrica que s'organitza cada any en un poble i escenari diferent de la Vall de Llémena. La festa té com objectiu difondre els fets i els personatges de la revolta de remences que es va produir a Catalunya durant el segle XV i que van protagonitzar els pagesos d'aquestes contrades. 
Fotografia de www.valldellemena.cat
Enrrondallémena, trobada literària amb companyia i bona música.
Pessebre vivent de Sant Martí de Llémena
Aplec de Santa Cecília, Les Serres i Sant Martí de Llémena.
Festa Major de Sant Martí de Llémena, mes d'octubre
Festa Major de Llorà, mes de setembre
Festa Major de Granollers de Rocacorba, mes d'agost
Trobada de cotxes i motos clàssiques a Sant Martí de Llémena.




informació extreta 






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès