Núria, Santuari de Núria (El Ripollès)


fotografia de
http://www.voldecoloms.cat/wp-content/uploads/Nuria6.jpg
http://www.voldecoloms.cat/
Vall pirinenca al terme municipal de Queralbs (Ripollès) a una altitud de 1964 metres sobre el nivell del mar, envoltada de cims de gairebé tres mil metres on hi neixen multitud de fonts i torrents. Per raó de la seva situació geogràfica i el clima, presenta una flora i una fauna característiques de la muntanya medioeuropea i de l'alta muntanya alpina. A més hi viuen espècies vegetals i animals endèmiques dels Pirineus.
Per arribar a aquesta vall, hi podrem anar amb el tren cremallera o bé a peu seguint algun dels camins de muntanya que hi arriben.
A la Vall hi trobarem un llac artificial, el Santuari de la Mare de Déu de Núria i l'hotel.
L'any 1931, a l'habitació 202 de l'hotel, es va redactar el que seria l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que va quedar ratificat a les urnes el 2 d'agost dfe 1931 i aprovat a les corts generals el 9 de setembre de 1932.
La Mare de Déu de Núria es una talla romànica, patrona principal de la Diòcesi d'Urgell juntament amb Sant Ermengol d'Urgell i també patrona del Pirineu.
La imatge que es venera avui dia, es una talla del segle XII o XIII. Es tracta d'una talla de fusta d'estil romànic.
Tradició de la troballa
Segons la tradició, Sant Gil, nascut a Atenes i nomenat bisbe de Nimes, esculpí una imatge de la Mare de Déu quan feia d'ermità entre els anys 700 i 703. Feia sonar una campana per convocar els pastors de l'entorn, que evangelitzava davant la creu que ell mateix havia esculpit, també els distribuïa menjar que cuinava en una olla. Arran d'una persecució religiosa, sant Gil fugir per sempre, havent amagat la creu, la campana i l'olla.
fotografia de
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiKnFe5v2WwGI3mjYAPbivntAuqxApfDahJKk-Nu4494hkSzhLsK817KX2rLsGIOJdwvntJVBSHQzf0fllOxf9WQPbZowtaV91Dq-4W7Lt8M6BcpfXOIZyqvyhxdBUozmCcQzl4ndK-MNc/s1600/IMGP6667%255B1%255D.JPG

L'any 1072, per inspiració divina un home anomenat Amadeu va venir des de Dalmàcia a la recerca d'unes relíquies de Maria. Uns pastors que coneixien la tradició el van ajudar a aixecar una modesta capella. L'any 1079, absent ja Amadeu, un brau va colpejar una paret, i va descobrir la imatge juntament amb la creu, la campana i l'olla
Al llarg de la història, moltes parelles que no sabien per què no aconseguien tenir fills, s'han adreçat fins aquí per demanar-ne; i amb una pregària davant la creu; i posant el cap a l'olla, alhora que tocaven la campana, han obtingut el do de la fertilitat. No hi ha una explicació lògica,
l´origen llunyà el trobem, segons el folklorista Joan Amades, en un megàlit o un menhir que hi havia antigament a la vall. Les creences paganes afirmaven que les dones que hi fregaven el cos tenien assegurada la fertilitat. Des dels inicis fins els nostres dies la simbologia de la fertilitat ha estat sempre present a Núria.
història 
Durant l'edat mitjana, es va construir un hospital o alberg per allotjar als pelegrins. D'això en dona constància la butlla de l'any 1162 del Papa Alexandre III. El mateix Papa institueix el dia 8 de setembre com a dia de la Mare de Déu.
El terratrèmol de 1428 va destruir l'hospital i la capella, es va fer una primera reconstrucció l'any 1449 i es va reconstruir per complert entre 1640 i 1648.
L'any 16369 s'inicia la construcció d'una nova capella d'estil Barroc amb un magnífic Retaule, Exvots, llànties d'argent que s'inaugura l'any 1642. L'any 1889 fou posada la primera pedra de l'actual santuari, obra de l'arquitecte Calixte Freixa.
Al Puig del Clot, s'erigeix un Sant Crist de gran vàlua artística i religiosa.
"segrest" de la imatge
El 7 de juliol de 1967, la imatge de la Mare de Déu va ser "segrestada"per un grup de joves catalans auto-denominats "Almogàvers", per impedir que el règim franquista celebres els actes de coronació de la Verge. Els autors van trametre un comunicat exposant els motius i reclamant el retorn de l'Abat de Montserrat Aureli Maria Escarré i Jané, el lliure nomenament per l'església de bisbes catalans i la dimissió de Marcelo Gonzalez Martin, bisbe de Barcelona nascut a Valladolid, en el marc de la campanya Volem Bisbes Catalans!.
La talla va estar desapareguda entre els anys 1967 i 1972, durant els quals aprimer va ser guardada en una masia de Vallgorguina i posteriorment en un pis de Barcelona.
Es retornàa les el 28 de gener de 1972 coincidint amb la presa de possessió de Narcís Jubany i Arnau, com a arquebisbe de Barcelona, amb la mediació de Josep Benet i Morell.
fotografia de
https://carrerasdemontana.files.wordpress.com/2014/06/olla-de-nuria-2014-virgen-de-nuria.jpg
Festes
29 de juny, antany, en aquesta data es tornava a obrir el santuari i es pujaven de nou els ramats pastures de muntanya. Actualment es continua celebrant aquest dia amb missa solemne i la benedicció de pans i farinetes.
1 de setembre. Diada de Sant Gil, en què se celebra la Festa dels Pastors. Antigament, aquest dia es donava per acabada la temporada de pasturatge d'alta muntanya.
8 de setembre. Es commemora el dia del naixement de la Mare de Déu amb un aplec on participen nombroses persones batejades amb el nom de Núria. Acabada la missa, es duu la imatge de la Mare de Déu fins a l'ermita de Sant Gil, on se li canten els goigs.
Cremallera de Núria
Es la línia ferroviària que connecta Ribes de Fresser amb Queralbs i la Vall de Núria.
Com que Queralbs és el punt més alt de la vall amb accès per carretera, el cremallera és l'única via d'accés al Santuari i l'estació d'esquí a part del camí de muntanya. El cremallera de Núria s'ha convertit en una de les icones de la Vall i de la comarca del Ripollès. A la parada de Ribes es pot veure l'exposició permanent El cremallera, un enginy únic. 
Trajecte. Ribes-enllaç, Ribes-vila, Queralbs i Núria. El baixador és Rialb, funciona com a parada facultativa, i està situat entre Ribes de Fresser i Queralbs.
http://www.trenscat.com/nuria/index.html
Les obres per construir la línia van començar el 24 de maig de 1928,
El 30 de desembre de 1930, es va fer un primer viatge de prova amb una locomotora de vapor que venia de Montserrat i el 22 de març de 1931 es va inaugurar oficialment
fotografia de
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ6nxKOvU2C6x2hcm3HGJoGs5XHcIMSEnn4DiM2SzQUcX2rQ-J9YQ


informació i fotografia extreta 
https://infovalldenuria.wordpress.com/category/santuari-de-nuria/
https://ca.wikipedia.org/wiki/Vall_de_N%C3%BAria






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)