FOIX (Occitània)
foto Montserrat Anento |
Foix (en Occità Fois), es una petita ciutat Occitana, capital del departament francès de l'Arieja i de l'antic País de Foix. està situada vora el riu Arieja, a la confluència amb l'Arfet, es troba al sud de Tolosa prop de la frontera andorrana. Els seus habitants són anomenats foixencs (en Occità Foissencs)
Història
Foix probablement deu el seu origen a un oratori fundat per Carlemay, que més tard va passar a abadia. Amb e temps la ciutat esdevindria el centre del Comtat de Foix, els senyors del qual, en la seva qualitat de vescomtes de Castellbó, eren coprinceps d'Andorra juntament amb els bisbes d'Urgell.
La ciutat fou el lloc de naixement de Charles de Freycinet (1828-1923), estadista i primer ministre francès.
foto Montserrat Anento |
Llocs d'interés
L'edifici històric principal és el Castell de Foix, dalt d'un turó isolat que senyoreja la ciutat vella, de carrers estrets i cases d'arquitectura tradicional. El castell te 3 torres dels segles XII, XIV i XV, respectivament , el conjunt es veu alterat a conseqüència de l'arbitrària reconstrucció medievalitzant efectuada el segle XIX per l'escola d'Eugène Viollet-le-Duc.
L'església principal d'estil gòtic del segle XIV amb restes d'una construcció romànica anterior i un campanar renaixentista, està dedicada a Sant Volusià, arquebisbe de Tours del segle V. És l'església d'una antiga abadia existent ja en temps carolingis exclaustrada durant la Revolució Francesa. El claustre, molt modificat, està ocupat actualment per la prefatura del departament de l'Arieja.
foto feta per Àlex Agudo |
Comtat de Foix
Fou una jurisdicció feudal de la part sud-est del Comenge, avui és al departament de l'Arieja. Els comtes de Foix governaren aquest comtat durant l'edat mitjana, des dels voltants de l'any 900 fins la seva integració a la corona francesa al 1607.
Origen dels comtes de Foix
cal cercar eks origens en els comtes de Comenge. El primer comte sembla que fou Asnar, però no es clar si va arribar a portar el títol. Va morir vers l'any 935 i va tenir dos fills.
El primer fill Arnau I de Comenge, es va casar amb Arsenda, comtesa hereva de Carcassona i Rasès, unint-se ambdós llinatges breument. A la seva mort va repartir els dominis,
Roger el Vell va rebre el Carcassès o Carcassonès (comtat de Carcassona) i els drets feudals d'una part del sud del comtat de Comenge governada pel seu germà Arnau.
El segon fill i germà d'Arnau es deia Roger I i governava les terres del sud del comtat amb seu a Tolosa, probablement el Coserans. Roger I, al morir va deixar el seu domini al seu fill Arnau II que va ser comte de Comenge.
Bernat, fill de Roger el Vell de Carcassona, va rebre al morir el seu pare (1012) les terres de Foix, al sud del territori, que probablemne li van correspondre a la seva branca en el repartiment del comtat de Comenge (935) i fou l'origen de la casa comtal de Foix.
El títol de Bernat era Comte de Comenge i Senyor de Foix, a la següent generació es va canviar per comtes de Foix.
El camí dels comtes de Foix cap el tron de França
La casa comtal es va unir l'any 1290 amb Bearn, extinta va passar als Castellbó i als Grailly, i després als Albret i Navarra, per acabar essent incorporada al tron de França en arribar a ser rei Enric de Navarra. El comtat incorporat a la corona el 1589 (decret d'annexió del 1607), mentre que Bigorra i Bearn no ho van ser formalment fins l'any 1620.
País de Foix
País de Foix (Occità País de Fois), és una petita regió històrica d'occitània, amb capital a Foix. La seva extensió correspon aproximadament a la de l'històric comtat de Foix i actualment se situa dins el departament de l'Arieja.
Va ser comtat occità independent creat al segle XI pel comte Bernat Roger de Foix, que posteriorment va esdevenir una província dins l'organització francesa.
informació extreta
https://ca.wikipedia.org
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada