Planoles (el Ripollès)

Situat a la Vall de Ribes, al Ripollès, el municipi de Planoles s'estén en una franja de Nord a Sud ocupant transversalment la vall del riu Rigard, que s'obre d'est a oest. Aquesta peculiar disposició fa que el territori del municipi tingui dos parts ben diferenciades, una a l'obaga, i un altre al solei.

fotografia de
de http://www.vallderibes.cat/media/zoo/images/NevaPanoramica_cf1c50370402949c3dc24ca5f4ff3f63.jpg

Amb un clima particular, propi de l'alta muntanya mediterrània, caracteritzat pel sol i la humitat que proporcionen les pluges, es desenvolupa una vegetació exuberant, que acull infinitat de formes de vida tan vegetals com animals. No és estrany doncs, que el municipi de Planoles, tingui parts del seu terme declarades Espais d'Interès Natural (zones PEIN), són espais de la serra de Montgrony i el de les Capçaleres del riu Ter i del Freser, declarat aquest també Reserva Nacional de Caça i futur Parc Natural.
A tocar del terme municipal de Planoles trobem, un altre espai protegit : Les obagues del Rigard.
El municipi de Planoles, està format pels pobles de Planoles i de Planès. A més hi ha 6 veïnats o nuclis dispersos (Can fosses, Les Casetes, El Molí, Cruells i el Serrat, l'Aspre i El Puig)
Història
Des de l'any 938, Planoles és esmentat com a Villa Planezoles in Valle Petrariense. Aquest nom de Vall de Pedrera, és el que rebia antigament la Vall de Ribes.
l'Any 1079, trobem una nova referència a Planoles com a vall de Planarzes, quan un tal Guerau Guillem fa donació a la catedral d'Urgell del seu alou de Cruells, existent encara actualment un mas amb aquest nom.
El nom de Planoles fa referència a l'orografia i principal característica del paisatge més immediat al poble : els petits plans d'erosió sobre els que se situa i que han constituït la base de la seva economia agrícola i ramadera enmig d'un paisatge dominat pels acusats pendents de l'alta muntanya.

Església de Sant Vicenç, 
Es troba al bell mig del municipi, edifici romànic restaurat a finals del segle XX. Inicialment era una petita església d'una nau, amb un absis semicircular ornat amb un fris d'arcuacions de tipus llombard sense lesenes. La volta de canó reforçada amb cinc arcs torals i l'absis es cobert en quart d'esfera. Conserva dues finestres absidals de doble esqueixada, la de mitjorn cegada  per l'afegit del cos de la sagristia que fa de base al campanar de torre d'estil barroc. Al segle XVIII, es va ampliar amb una segona nau, part de la qual correspon a un antic atri de l'església romànica que, amb la última restauració, s'ha recuperat, tot i que que sembla que desvirtuant-ne les característiques de l'original.
Una de les columnes del porxo és romànica i les altres dues han estat fetes imitant-ne l'estil.
L'església fou esmentada per primer cop l'any 1141.
fotografia de
http://www.lacasadelespapallones.com/img/exterior_sant_vicens_planoles_1.jpg
Festes locals
Patrons : 
22 de gener, Sant Vicenç
3 de febrer, Sant Blai
Festa Major
tercer diumenge d'Agost.

informació extreta de http://webspobles2.ddgi.cat/planoles/


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)