FOLGUEROLES (OSONA)

Foto de www.turismeverdaguer.cat



El poble de Folgueroles es troba en una petita raconada de la Plana de Vic, situat estratègicament a prop de les principals vies de comunicació. A les portes de l'espai natural de Guilleries-Savassona, fronterer dels pobles de la Vall de Sau i del Collsacabra. Ofereix un paisatge insòlit i privilegiat per els amants de la natura.
El nucli urbà, manté l'estructura dels carrers i les cases que segueixen vestint amb la pedra centenària de l'entorn. L'església parroquial mostra elements arquitectònics de diverses èpoques. Les empremtes del fill il·lustre del poble Mossèn Cinto Verdaguer, són visibles per tot el municipi. Com també ho és el pas de la cultura Ibera amb la fortificació de Puigcastellet i el dolmen megalític, símbol pagà, que s'alça davant la capella de Sant Jordi.
Avui dia, Folgueroles compta amb un prestigi gastronòmic, un comerç proper i de qualitat i un teixit associatiu que conserva les tradicions de segles passats i impulsen activitats modernes. 
Història
Les primeres empremtes humanes es remunten a l'edat de Bronze. Notable testimoni n'es el dolmen de Puigseslloses, un dels millors exemples de sepulcres ,megalítics de Catalunya. Construït amb enormes lloses sense treballar, i datat entre el 2000 i 155 aC. Situat al mateix turó, hi trobem l'ermita de Sant jordi, de 1477 i reformada i ampliada el 1883, en aquesta capella i celebrà la primera missa Mossèn Cinto Verdaguer.
Al Casol de Puigcastellet, al límit entre la Plana de Vic i les Guilleries, hi trobem les restes d'un poblat Ibèric fortificat, construït i habitat pels ausetans durant el segle III aC.
Poblat Ibèric
Fotografia de
http://senderismedestarpercasa.blogspot.com.es/2011/12/passejant-per-osona-guilleries.html

El nucli urbà es formà durant l'alta edat mitjana entorn de l'església de Santa Maria (documentada l'any 967), al segle XV es construí una petita abadia i a finals del segle XVI es va formar el nucli del poble, constituït  per un carrer que es va anar ampliant paral·lelament al creixement demogràfic. Durant el segle XVIII s'amplià amb el barri del Passavant, la Ricardera i el carrer de la Font. 
L'església dedicada parroquial, dedicada a Santa <maria, es un edifici bastit amb gres de Folgueroles i pertany a dues etapes constructives, una d'estil romànic llombard (segles XI_XII) de la que es conserva l'absis, una part de la nau i la portalada, i l'altre d'estil barroc tardà (segles XVII-XVIII) amb una àmplia façana i un campanar d'espadanya. 
església parroquial de Santa Maria
Fotografia de
http://www.folgueroles.cat/recursos-compartits/imatges/Esglesia_i_placa_Verdaguer/image
Festes i fires
al llarg de l'any, s'hi celebren moltes activitats culturals , esportives i de lleure. Les més destacades són
Passant dels Tres Tombs, tercer diumenge de febrer
Festa Verdaguer, segona quinzena de Maig
Quatre hores de Sardana, últim diumenge de maig
Festa Major, segon diumenge de setembre 
Viu el parc, últim diumenge de setembre
Cap de setmana ibèric, primer cap de setmana d'octubre

Casa Museu Verdaguer 
Mossèn Cinto Verdaguer va néixer a Folgueroles el 17 de maig de 1845. el naixement del poeta més important de la literatura catalana moderna, ha determinat, en certa manera, l'evolució del poble i de la seva gent .
La casa museu, adquirida per subscripció popular durant l'època dels 60, conserva la bellesa d'una casa de poble de mitjans de segle XIX. El museu conté elements museogràfics que permeten entendre la grandesa de la seva obra i elements que evoquen la vida quotidiana de l'autor i de la seva època. Mereixen un interès especial les Rutes Literàries pels llocs Verdaguerians del poble i rodalies.
informació http://www.folgueroles.cat/adreces-i-telefons/casa-museu-verdaguer-1

Casa natal Mossèn Cinto Verdaguer
fotografia de
http://www.folgueroles.cat/adreces-i-telefons/casa-museu-verdaguer-1


informació extreta 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)