Meritxell ( Comú de la parròquia de Canillo - Andorra)

fotografia de https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeug8mKPYzVUrvradS9fRDyj7_H0mgB55We062WyXNsMo7u3JCZYqed0sQp00laax1KGgRCsacAOpip5R-ELqhkErLKDpu7mX9m6UhWkLkjssQTC1W6eywctxAEXTbiBpHuCjBNbFDjaD0/s1600/tomas+junoy+048.jpg
http://metamorfosisandorranes.blogspot.com.es/
Nucli de població a la Parròquia de Canillo, en aquest indret es troba el Santuari de la Mare de Déu de Maritxell Patrona dels Andorrans. Segons el filòleg Joan Coromines, el nom de Meritxell es un diminutiu de "merig" del llatí meridiem, migdia, que es un terme utilitzat pels pastors per anomenar una zona de pastura de cara al sol.

Basílica Santuari de la Mare de Déu de Meritxell 
L'antic Santuari de Meritxell, d'estil romànic, restaurat i modificat el segle XVII, va ser destruït per un incendi l'any 1972. L'actual temple, erigit al costat de l'antiga ermita quatre anys més tard, va ser encomanat pel Consell General (Parlament d'Andorra) a l'arquitecte Ricard Bofill, que el va concebre com una "recreació del romànic".
Al seu interior es troba una reproducció de la talla romànica de la Mare de Déu de Meritxell així com també de les escultures dels set sant patrons titulars de les parròquies d'Andorra.
Els dos esplais més emblemàtics del santuari són el claustre obert i la sala de miralls. L'edifici de l'antiga capella es va rehabilitar per a la seva visita i ara acull l'exposició permanent "Meritxell memòria", un recull d'objectes i imatges que evoquen l'adoració de la Verge de Meritxell a través de la història.
La festivitat de Nostra Senyora de Meritxell, patrona de les Valls d'Andorra es celebra el 8 de setembre, festa de les marededéus trobades als Països Catalans.
A partir del 2014, el santuari s'integra en la Ruta Mariana.
més informació a
http://visitandorra.com/llocs-i-serveis/basilica-santuari-de-meritxell/
antiga església de Meritxell restaurada
fotografia de
http://relatsencatala.cat/relat/santuari-de-meritxell-andorra/1033774

Basílica Santuari de la Mare de Déu de Meritxell
fotografia de 
http://www.turisandorra.com/Images/santuario-de-meritxell.jpg


Informació extreta de 






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)