Taradell (Osona)

Taradell
fotografia de http://edunomia.net/diari/
Situat al sector llevant de la Plana de Vic, a la falda del Montseny, el seu punt més alt és el Puig de l'Enclusa, de 868 metres d'alçada. 
Està envoltat de boscos de pinedes, alzinars i rouredes i gaudeix d'un clima més sec que el del fons de la plana. 
La seva ubicació l'ha fet un lloc tradicional d'estiueig per la gent de Vic. També gent d'altres indrets de Catalunya, han vist en Taradell un lloc ideal per a establir-hi la segona residència. Hi han fet estada, els poetes Carles Riba, Clementina Arderiu i Joan Oliver. 

Història
Els primers vestigis es remunten al neolític mitjà i recent (4300-2500 aC) tal i com demostra la tomba antropomorfa de Gasala. 
Els ausetans van ocupar la zona entre 1200 i el 650 aC i els romans també van instal·lar-s'hi al voltant del segle II aC.
Al llarg dels segles XV i XVI, prengué impuls gràcies als oficis de paraires i teixidors. 
Al segle XIX, sorgeix la indústria de teixits de cotó, que va suposar un benestar pel municipi. Amb la crisi del tèxtil al segle XX, les indústries van derivar les seves inversions cap a la indústria alimentària, metal·lúrgica i de maquinària. 

Llocs d'interès
El nucli urbà conserva l'antiga sagrera, així com un sector, més o menys disseminat de cases de pedra amb les seves llindes tradicionals de l'època de gran creixement de la vila (segles XVI al XVIII).
Església parroquial de Sant Genís, amb un magnífic campanar romànic d'estil Llombard.
Església de Sant Genís
fotografia de www.taradell.com

Capella de Santa Llúcia, del segle XVI
Capella de Santa Llúcia
fotografia de www.taradell.cat

Torre gòtica de Don Carles
Ermita de Sant Quirze i Santa Julita
Font Gran, amb un gran plàtan catalogat com a arbre monumental de Catalunya, que podria ser del darrer terç del segle XIX.
Font gran
fotografia de http://www.verpueblos.com/fotos_originales/8/3/8/00917838.jpg

Castell de Taradell, conegut també com a castell de Can Boix. La primera documentació de l'existència del castell es de l'any 893, al cartulari de la Catedral de Vic. En un principi va ser propietat dels senyors de Taradell, l'any 1165 va passar a mans dels Vilademany mitjançant el matrimoni, el 1500 passà als Cruïlles, Perapertusa a l'any 1619, als vescomtes de Joc el 1634 i després als comtes d'Aranda 1721 i als ducs de Hijar el 1790, per aliances matrimonials. No obstant cal aclarir que el domini eminent del castell estava en instància final en mans dels Comtes de Barcelona. 
El castell va ser concebut amb funcions de defensa i guaita, a partir del segle XVI va perdre tot valor estratègic quan es va construir la Torre de la Plaça (any 1550).
Coves d'en Rocaguinarda
Tomba de Gasala

Fires i festes
Ball del Ciri, és un ball de cerimònia típica el dia de Sant Sebastià (patró de la Vila) que se celebra el 20 de gener
Ball del Ciri de Taradell
fotografia de www.taradell.cat

Festa dels Tonis, es celebra el diumenge abans de Sant Antoni, durant la diada tots els carruatges i eines disponibles de la vila surten guarnits al carrer i carregats tal i com es feia anys enrera.
Festa dels Tonis
fotografia de www.radiotaradell.com

El Toca-Sons, es celebra els dies 24 i 25 d'Agost per la festa major. 
El personatge d'en Toca-Sons es interpretat cada any per un veí del municipi, que no saps qui és fins el mateix dia de la festa. 
Amb el pregó del dia 24, l'agutzil juntament amb els sometents fan saber que en Toca-Sons i la seva quadrilla de bandolers ronden pels vorals de la vila. Cridaran a files a voluntaris i així intentar atrapar el temut bandoler i la seva colla. Acte seguit l'alcalde lliurarà la bandera del poble al capità i la vila quedarà en alerta. 
El 25 es fan els actes centrals, al matí es pot gaudir d'un mercat del segle XVII, a la tarda hi han jocs per la quitxalla i sardanes a la plaça.
A les 7 de la tarda en Toca-Sons arriba al poble i es desvetlla el secret més ben guardat, quin vilatà es el que representa al bandoler. 
A partir d'aquest instant els trets dels trabucs, l'olor de pólvora i les malifetes dels bandolers s'apoderen de la vila.
Finalment després de realitzar diverses accions  pels carrers del poble i irrompre a diversos comerços, en Toca-Sons serà capturat i jutjat. El judici es una escena molt concorreguda i ens desvetllarà les dues darreres incògnites, si serà proclamat innocent o declarat culpable i en aquest últim cas si serà penjat o aconseguirà escapar.
Festa d'en Toca-Sons
fotografia de www.taradell.com

Fira de Santa Llúcia, Es celebra el mes de desembre als voltants de la diada de Santa Llúcia, hi podem trobar tot tipus de guarniments de nadal i de productes típics de la comarca, també torrons i dolços de Nadal. És una fira amb regust d'antany, amb productes de qualitat. 
Aquesta fira es va recuperar l'any 1976, segons l'historiador Antoni Pladevall i Font, aquesta fira ja s'havia celebrat anteriorment, la primera notícia que es té, es troba en un llibre de la batllia dels anys 1495 - 1511 
Fotografia de Montserrat Anento 
Fotografia de Montserrat Anento 
informació extreta de 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)