Montsegur ( País d'Olmes) Occitània

poble de Montsegur
Fotografia de
https://photos.travelblog.org/Photos/30523/197642/f/1475013-Montsegur-Village-0.jpg
Poble situat al País d'Olmes, departament de lArieja, regió de Migdia-Pirineus i centre administratiu de la comuna que duu el seu nom. Aquest poble deu part del seu prestigi al Castell de Montsegur, construït sobre un antic Castrum que fou un dels darrers centres de resistència de la jerarquia Càtara al segle XIII. 
Castell de Montsegur
fotografia de
http://ferransala.com/wp-content/uploads/2010/07/Imagen23PUILARENS-CATARS.jpg
Castell de Montsegur
Situat a Montsegur, en un penyal de 1207 metres d'altitud, domina total la Vall del riu Lasset, de difícil accès, fet que facilitava la defensa. L'existència d'un castrum o poble fortificat fora muralla, està documentat abans de la construcció del castell. Va servir de refugi als càtars, dins la corada albigesa fins que, el març de 1243, l'exercit croat del papa i la monarquia francesa van prendre la muntanya i van extingir el darrer nucli de resistència. 
S'han creat diverses llegendes i mites al seu voltant, la més coneguda, relaciona un misteriós tresor amagat que contenia el Sant Grial, que hauria estat amagat per els darrer càtars. 
Es diu, que, al solstici d'estiu, quatre arcs deixen passar els primers raigs de sol, que travessen de banda a banda la torre de l'homenatge i mostren quatre barres de llum.
història
El Puig de Montsegur probablement, va estar habitat molt abans de l'arribada dels Càtars, però no es fortificà fins l'any 1204 per Ramon de Perella. Després de la derrota de la batalla de Moret, el "perfecte" Gilabert de Castres es refugià al castell que es converteix en lloc de refugi dels Bons Homes i Bones Dones. Sent propietat d' Esclarmonda de Foix, s'hi refugien alguns càtars que participaren al 1242 en la matança dels inquisidors a Avinyonet, encapçalats per Pere Roger de Mirepeis. Al maig de 1243, el senescal de Carcassona, Hugues de l'Arcis, emprèn el definitiu setge del castell. Ramon de Perella i Pere Roger de Mirepeis negocien la rendició, podran optar entre l'abjuració de la seva fe i la foguera. Molts van preferir no abjurar, uns dos-cents van morir cremats vius i d'altres confinats a la presó. Una pira gegantina consumí els cossos dels "màrtirs del pur amor crestian" al prat dels cremats. Actualment commemorat per una estela al peu del puig, La caiguda de Montsegur va significar la fi del catarisme, desenes de milers de càtars van atravessar els Pirineus cap al sud i es van establir a Catalunya. 
Les ruïnes dels castell que es conserven, construït segurament a finals del segle XIII, principis del XIV sobre les ruïnes de l'antic assentament, per 
Gui I de Levis, després de la derrota de Montsegur, són visibles des de lluny. La torre de l'homenatge, encara conserva la cisterna, la sala baixa i un arc emprat com a reducte de defensa de la torre.  
Prat dels Cremats
fotografia de
aracelirlunpocodehistoria.blogspot.com








Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)