Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès)

Fotografia de
http://www.naturalocal.net/



Municipi situat en ple massís del Garraf, entre el Puig Bernat i el Montau, a l'est i el Coll d'Esteles i la Serra de Riés a l'oest.

Història
El poble es comença a formar el segle X a ponent del castell del termenat de Cervelló, una fortalesa encarregada de defensar el camí de l'Ordal. Una d'aquestes cases rebia el nom d'Osevesa, que podria ser l'origen del topònim d'Olesa.
Arran de la consagració de l'església de Sant Esteve de Cervelló, Olesa apareix citada amb freqüència durant el segle XII. En aquestes citacions s'esmenta l'església de Sant Joan d'Olesa envoltada d'un petit nucli de cases.
l'any 1262 Guillem de Cervelló, cita en el seu testament la voluntat e construir un hospital per les condicions ideals i saludables del lloc, per aquesta raó se li dona el nom Hospitalis de Bonis Valius ( Hospital de les Bones Valls).
La situació estratègica com a lloc de pas també tingué la seva importància en èpoques de conflictes. L'hospital va servir d'emplaçament clau per les forces de la Generalitat per assetjar el castell d'Eramprunyà, durant la guerra contra Joan II, anys 1462-1472.
La immigració occitana dels segles XVI i XVII, va fer créixer el nombre d'habitants de la població.
Olesa seguia sent un petit emplaçament rural, al segle XIX era productora de blat, vi, llegum i fruiters. L'extensió de les vinyes ocupà durant aquesta època gran quantitat d'hectàrees ocupades per antics alzinars i garrigues fins a l'aparició de la Fil·loxera. 

Llocs d'interès
Hospital de Cervelló, Antic hospital per l'acolliment de vianants i pelegrins. 
Fundat l'any 1262 per Guillem II de Cervelló, fou administrat pel Prior de Sant Pau del Camp de Barcelona, al 1328 va passar a ser administrat pel Bisbat de Barcelona i finalment l'any 1381, l'hospital adquireix plena jurisdicció del terme. 
L'edifici, al fons d'una vall, dins un recinte fortificat amb torre de l'homenatge, es una obra de transició del romànic al gòtic, molt reformada durant els segles XVI i XVII. Un dels elements més interessants es la gran cara de pedra que hi ha sobre el portal d'entrada exterior, la forma dels ulls i el pèl fan pensar que es tracta de la imatge d'una medusa. 
A l'interior es troba la capella de Santa Maria de l'Anunciació, del segle XIV amb notables pintures murals. L'any 1936 fou destruïda, actualment ha estat restaurada. 
Als voltants es va crear el nucli de població de l'Hospital de Cervelló. 
Pont Natural de l'Arcada, Es una obertura en forma d'arcada feta a la roca que se situa en el període Creàtic.
Avenc de l'Esquerrà, Situat al Parc del Garraf, es el més important, ja que es el més profund, la seva boca d'entrada te unes dimensions de 7 metres d'amplada. Consta de 4 vies diferents. 
Església de Sant Joan, Situada al nucli antic del poble, d'estil neoclàssic (1777), però en els seus inicis va ser romànica. Va ser documentada l'any 1183, però es creu que abans podia haver estat una petita capella. Consta d'un absis a llevant i orientada a ponent, es poden observar retaules d'estil barroc i neoclàssic. 
Barraques i construccions de pedra, Són estructures que abans construïen els pagesos i ramaders, estaven destinades a guardar les eines i protegir-se del mal temps.
Parc del Garraf, Ocupa 10683 hectàrees, entre les comarques del Baix Llobregat, Alt Penedès i el Garraf. Està protegit legalment per un Pla Especial de Protecció de l'any 1986 i substancialment ampliat l'any 2001. 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)