Arnes (Terra Alta)

Fotografia de http://www.terraaltarural.org/wp-content/uploads/2014/12/arnes-950.jpg
Vila i municipi de la Terra Alta, situat a l'extrem sud. Es troba sobre un petit turó de 508 metres d'alçada que domina el riu Algar. La banda sud del seu terme s'endinsa en el massís dels Ports Tortosa-Beseit, mentre que la banda nord, més plana, està dominada pels rius Algars i Estrets.

Història
Sembla que el lloc ocupat per Arnes fou inicialment una alqueria sarraïna, posteriorment va ser conquerit per Alfons el Cast i aviat va passar a dependre de la comarca templària d' Horta de Sant Joan, un cop desapareguts els Templers va passar a dependre dels Hospitalers.
Se sap que els anys 1279 i 1280, l'església d'Arnes pagava 36 sous com a dècima a la Santa Seu. En la guerra dels Segadors, Arnes, com la població veïna d'Horta, fou una de les escasses poblacions de Catalunya que secundaren el marquès de Los Vélez i l'exercit castellà.
Al segle XIX la vila tenia un ajuntament liberal, la casa del qual cremares les tropes carlines el 16 d'agost de 1835 i només en restaren les façanes exteriors.

Llocs d'interès
Ajuntament d'Arnes, l'edifici més rellevant del municipi, d'estil renaixentista, data de l'any 1584 fou construït per Joan Vilanova de Queretes. Magnífica construcció amb arcades de mig punt a la planta i bells finestrals amb ornamentació clàssica al primer pis, després d'unes cornises sobre les finestres esmentades, s'alça un darrer pis amb finestres de mig punt molt seguides. La teulada està rematada amb una cornisa i gàrgoles. És fet de carreu escairat i te planta rectangular amb llotja coberta, finestres al primer pis i galeria correguda al segon.
Ajuntament d'Arnes
fotografia de http://www.catalunyamedieval.es/
Església parroquial, dedicada a Santa Magdalena, d'estil barroc, edificada sobre una església gòtica l'any 1693. Consta de tres naus i te capelles laterals i un campanar de torre. L'absis de l'església anterior es pot veure al carrer Sant Antoni. També hi trobarem l'antic hort de l'abadia on ara es troba un parc infantil.
església d'Arnes
fotografia de http://www.tinet.cat/portal/uploads/Arnes-Esglesia-parroquial-02_20100312134046.jpg

Castell gòtic, 
Castell gòtic
fotografia de http://www.tinet.cat/portal/uploads/Arnes-restes-del-Castell_20100312134858.jpg
Portals d'accès al nucli antic, Portal del Miquelet, del Sastre, del Portalet i de la Sardinera 
Barana de la Plaça de la Vila, des d'on podem gaudir de les vistes dels Ports
Capelles de Sant Ros, Santa Dolors, Sant Antoni, Sant Domènec i de la Mare de Déu de Capdevila. 
Ermita de Santa Magdalena, (segles XVI-XVII) d'una sola nau de planta rectangular, absis poligonal de tres costats i un cor. A prop de l'ermita hi trobem la font del Cigró
Ermita de Santa Magdalena
fotografia de http://www.arnes.altanet.org/media/upload/imatges/20070201001.jpg
Pouet de la Neu, segle XVII-XVIII, centre d'interpretació del gel. ARquitectura rural catalana, d'estructura circular aixecada en pedra on s'emmagatzemava els mesos d'hivern neu o gel per a usos medicinals i de conservació dels aliments. 
Ermita lo calvari, segle XIX
Antics safareigs
Arbres monumentals, El Pimpoll i el Pi Ramut, declarats com a arbres monumentals per la Generalitat de Catalunya, tenen 22 i 31 metres d'alçada i estan situats enmig de la zona naturals dels Ports. 

Festes, fires i tradicions 
Festa de Santa Àgueda, es celebra el diumenge més proper a Santa Àgueda (5 de febrer). L'alcaldesa i les regidores són elegides entre les dones, es fa un homenatge a la dona més gran del poble i a la nena més jove. La festa comença al matí amb a la plaça de la vila, amb una cercavila pels carrers del poble per anar a buscar a l'alcaldessa i les regidores a casa seva, després d'una missa i la ballada de la dansa tradicional de la jota es fa l'homenatge i el dinar popular, a la tarda continua la festa a la sala de ball.
Festa de Santa Àgueda
fotografia de http://associaciodonesarnes.blogspot.com.es/
Romeria a Santa Madrona, el dissabte més pròxim al 15 de març. Tot el poble participa en un dinar i danses populars. 
Festa Major, dedicada a Santa Magdalena, comença el dia 21/22 de juliol i dura de quatre a cinc dies.
Festa de la Mel, és l'activitat comercial i festiva més important de l'any. Es celebra el mes de maig i es poden tastar i comprar les millors mels i productes alimentaris artesans de qualitat. 

informació extreta de 










  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)