Sant Feliu de Buixalleu (La Selva)

www.montseny.org
Municipi de la comarca de La Selva, fora part de la sub-comarca del Baix Montseny. s'estén al marge esquerra de La Tordera i compren la vall mitjana i baixa de la riera d'Arbúcies. El municipi també es drenat per la riera de Repiaix que separa el municipi de Breda.
El territori és muntanyós, especialment al sector nord, situat al contrafort dels massissos del Montseny i de les Guilleries, on abunden els boscos d'alzines, alzines sureres, pins pinyoners i castanyers. 

Història
La història de Sant Feliu ha estat lligada a través dels segles amb Riells i Viabrea, Breda i Hostalric.Ja no tant sols pel seu enclavament geogràfic, sinó que ja des de l'edat mitjana va formar part dels vast territori sota el domini del vescomtat de Girona, i més tard, del vescomtat de Cabrera, ja dins la batllia de N'Orri que es constituí en el segle XIII quan el castell de Montsoriu esdevindria residència dels Cabrera i Hostalric adquiria nom de vila amb batllia pròpia. 
El nom del municipi a anat variant. Documentalment a l'any 1019 figurava com a Sancti Felisis de Bursoleu, al segle XIV s'anomena Bursalevis, en el segle XV Boixalleu i en e segle XVI com a Bosseleu, i ja en el segle XIX figura com a Buxalleu. Durant els convuls període previ a la Guerra Civil passaria a dir-se Buixalleu de la Selva, acabada la Guerra l'any 1939 el municipi torna a recuperar el nom original. 
Les cases se situen a l'entorn de la seva església parroquial, una edificació d'origen romànic, segle XI, però molt transformada amb els anys.
En el municipi hi ha, a part del nucli de Sant Feliu els veïnats de Gaserans, Grions  i un de nova creació amb nom de flaire històrica que és el Ducat del Montseny, però que de contingut histèric no en té res.
Gaserans és d'aquells indrets que han quedat per sempre en la història d'aquest país. La història de la cacera entre els germans Ramon Berenguer II "Cap d'Estopa" i Berenguer Ramon "El Fraticida", va acabar amb la mort del primer en mans del seu germà, delatat per les proves i els crits invocadors del falcó inseparable de Ramon Berenguer II. 
rondaller.wordpress.com
Lloc d'interès
Castell de Montsoriu, important monument amb 1000 anys d'història, al límit d'Arbúcies, un dels millors exemplars d'arquitectura militar de l'època gòtica de Catalunya. Entre les ruïnes destaquen el recinte envoltat per un mur de planta quadrada, amb algun baluard circular i una gran torre de base circular, així com restes de fortificacions situades en turons propers. 
El segle XIII es convertí en residència dels comtes de Cabrera.
commons.wikimedia.org
Gorg d'en Perxistó, dins la propietat de la masia "Perxa d'Astor" avui coneguda amb el nom de Mas Perxistó, en el camp d'en Telleda, proper a aquesta propietat hi havia un extens bosc i paratge conegut com "gorg d'en Sau". El dia 6 de desembre de 1082, morí Ramon Berenguer II a mans del seu germà Berenguer Ramon II. 
Hi trobarem un monument conmemoratiu del fet, en el quan es pot veure l'arbre genealògic de tota la dinastia catalana d'aquella època. 
terraxamanrutes.blogspot.com
Ermita de Sant Romà, segle XVIII
Ermita de Sant Segimon del Bosc, segle X
www.santfeliudebuixalleu.cat
Ermita de Santa Bàrbara, segle XVI
Parròquia de Gaseran, la zona més rica agrícola i industrial, la població es troba centrada a l'entorn de l'església parroquial de Sant Llorenç de Gaserans dels segle XI.
www.enciclopedia.cat
Parròquia de Grions, centrada a l'entorn de l'església parroquial de Sant Gabriel de Grions del segle XVII, al costat hi ha una masia on es pot veure una torre de defensa ben conservada.
Afegeix la llegenda
Festes i Tradicions
Festa del Roser de Gaserans, 15 dies després de Pasqua
Trobada de Santa Bàrbara, 1 de maig
Festa Major de Grions, 26 de juliol
Festa Major de Sant Feliu, primer diumenge d'agost
Festa Major de Gaserans, 10 d'agost
Festa Major de Sant Segismon, primer cap de setmana de setembre
Trobada al Gorg, 11 de setembre
Festa d'hivern, entre el primer i segon cap de setmana de desembre. 

informació extreta de 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)