Sant Feliu de Buixalleu (La Selva)
www.montseny.org |
El territori és muntanyós, especialment al sector nord, situat al contrafort dels massissos del Montseny i de les Guilleries, on abunden els boscos d'alzines, alzines sureres, pins pinyoners i castanyers.
Història
La història de Sant Feliu ha estat lligada a través dels segles amb Riells i Viabrea, Breda i Hostalric.Ja no tant sols pel seu enclavament geogràfic, sinó que ja des de l'edat mitjana va formar part dels vast territori sota el domini del vescomtat de Girona, i més tard, del vescomtat de Cabrera, ja dins la batllia de N'Orri que es constituí en el segle XIII quan el castell de Montsoriu esdevindria residència dels Cabrera i Hostalric adquiria nom de vila amb batllia pròpia.
El nom del municipi a anat variant. Documentalment a l'any 1019 figurava com a Sancti Felisis de Bursoleu, al segle XIV s'anomena Bursalevis, en el segle XV Boixalleu i en e segle XVI com a Bosseleu, i ja en el segle XIX figura com a Buxalleu. Durant els convuls període previ a la Guerra Civil passaria a dir-se Buixalleu de la Selva, acabada la Guerra l'any 1939 el municipi torna a recuperar el nom original.
Les cases se situen a l'entorn de la seva església parroquial, una edificació d'origen romànic, segle XI, però molt transformada amb els anys.
En el municipi hi ha, a part del nucli de Sant Feliu els veïnats de Gaserans, Grions i un de nova creació amb nom de flaire històrica que és el Ducat del Montseny, però que de contingut histèric no en té res.
Gaserans és d'aquells indrets que han quedat per sempre en la història d'aquest país. La història de la cacera entre els germans Ramon Berenguer II "Cap d'Estopa" i Berenguer Ramon "El Fraticida", va acabar amb la mort del primer en mans del seu germà, delatat per les proves i els crits invocadors del falcó inseparable de Ramon Berenguer II.
rondaller.wordpress.com |
Castell de Montsoriu, important monument amb 1000 anys d'història, al límit d'Arbúcies, un dels millors exemplars d'arquitectura militar de l'època gòtica de Catalunya. Entre les ruïnes destaquen el recinte envoltat per un mur de planta quadrada, amb algun baluard circular i una gran torre de base circular, així com restes de fortificacions situades en turons propers.
El segle XIII es convertí en residència dels comtes de Cabrera.
commons.wikimedia.org |
Gorg d'en Perxistó, dins la propietat de la masia "Perxa d'Astor" avui coneguda amb el nom de Mas Perxistó, en el camp d'en Telleda, proper a aquesta propietat hi havia un extens bosc i paratge conegut com "gorg d'en Sau". El dia 6 de desembre de 1082, morí Ramon Berenguer II a mans del seu germà Berenguer Ramon II.
Hi trobarem un monument conmemoratiu del fet, en el quan es pot veure l'arbre genealògic de tota la dinastia catalana d'aquella època.
Ermita de Sant Romà, segle XVIII
terraxamanrutes.blogspot.com |
Ermita de Sant Segimon del Bosc, segle X
Ermita de Santa Bàrbara, segle XVI
www.santfeliudebuixalleu.cat |
Parròquia de Gaseran, la zona més rica agrícola i industrial, la població es troba centrada a l'entorn de l'església parroquial de Sant Llorenç de Gaserans dels segle XI.
Parròquia de Grions, centrada a l'entorn de l'església parroquial de Sant Gabriel de Grions del segle XVII, al costat hi ha una masia on es pot veure una torre de defensa ben conservada.
www.enciclopedia.cat |
Festa del Roser de Gaserans, 15 dies després de Pasqua
Trobada de Santa Bàrbara, 1 de maig
Festa Major de Grions, 26 de juliol
Festa Major de Sant Feliu, primer diumenge d'agost
Festa Major de Gaserans, 10 d'agost
Festa Major de Sant Segismon, primer cap de setmana de setembre
Trobada al Gorg, 11 de setembre
Festa d'hivern, entre el primer i segon cap de setmana de desembre.
informació extreta de
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada