Els Hostalets de Balenyà (Osona)

Els Hostalets de Balenyà
Foto de http://www.balenya.cat/imagenes/Placa_-_panoramica2.jpg
El municipi s'estén per la capçalera del riu Congost, i s'enfila cap a la serralada de Ponent o del Puigsagordi cap el nordest. Els Hostalets, nom amb el que se'l coneix popularment, es va crear en un lloc estratègic, al capdamunt de l'antiga pujada de Pujolric o de Sant Antoni. Allà trobem la bifurcació del camí de la Cerdanya i el cami ral, tots dos molt transitats per carreters i traginers. 
A mitjans de segle XVI s'hi va construir un hostal, molt concorregut per la seva situació, que va donar lloc a l'actual municipi, al costat de l'església de Sant Antoni i d'un hospital. En l'actualitat la vila té un comerç ben assentat i en expansió. El polígon, amb indústries vàries, fusteria, càrnies i d'embotits dóna feina a molts habitants del municipi i comarca. 

Història
La primera dada que tenim del nom de Balenyà es de l'any 955, quan la forma "in villa que vocant Balagnano" reben posteriorment fins a ser anomenat Baleniano durant l'epoca medieval. 
S'han trobat dolmens que demostren l'existència d'ocupació humana al terme en època neolítica (dolmen "La Caixa del Moro", i el dolmen de "La Guineta) Trobats en l'excavació de l'any 1928. L'any 1958 es troba prop del Puigsagordi ossos i ceràmica enterrada. 
Els inicis del poble es troben al voltant del santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda. Però quan podem parlar d'Hostalets de Balenyà com a tal és als voltants de 1553, quan al voltant de dos hostals per a traginers i viatgers situats al camí ral de Vic a Barcelona, s'hi aixecà la capella de Sant Josep, aleshores sense campanar ni la façana actual, que més endavant es convertí en la parròquia de Sant Fructuós de Balenyà. 

Llocs d'interès 
Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda, 
Antiga parròquia de Sant Fructuós, hi trobem detalls romànics, gòtics, renaixentistes barrocs fins i tot moderns. 
Edifici de la Pista, dissenyat per Enric Miralles, actualment seu de l'Ajuntament.
Roc de la Guàrdia, paratge de gran bellesa, cim característic de la zona.
Creu de Terme de Balenyà, creu barroca del segle XVII ubicada a la sagrera del santuari de l'Ajuda. 
Aqüeducte de Vilageriu o Barbat
Camí ral
Camí romà
Camp d'aviació i refugis de la Guerra Civil
El Puig Castellar
La Sauva negre
Sauva Negre
foto de www.balenya.cat

Pou de Glaç i Pont del Molí de Verdaguer
restes prehistòriques 
Safareig i Font de Vall-llossera
Santa Maria Savall
Sant Fruitós
foto de http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/05/sant-fruitos-abans-sant-pere-dels.html

Festes i tradicions
Festa Major d'hivern, 21 de gener
Carnestoltes, Febrer - març
Aplec dels Ous, dilluns de Pasqua Florida, (març - abril). 
L'origen de l'aplec, hem de remuntar-nos al segle XVI. En un principi va lligat a la fundació de la Cofraria de la Mare de Déu del Roser i a l'antiga tradició del Salpàs.
En un estat de comptes de l'any 1597 es fa esment, per primer cop, dels ous recollits per la festa de pasqua i dels diners recaudats.
L'any 1626 s'inicia la construcció de la capella de la Mare de Déu del Roser, juntament amb l'altar i el retaule que l'any 1654 fou destruït per les tropes franceses, per tal de fer front a les despeses s'inicia un sorteig dels ous que els feligresos donaven a la parròquia. 
L'Aplec es comença a celebrar a la placeta que es troba davant de l'església parroquial, en els seus inicis era el diumenge de pasqua al matí, quan se sortia de missa i a la tarda després del rosari, l'any 1948 però, la parròquia fou traslladada al poble, llavors el Santuari de la Mare de Déu de l'Ajuda mantinguéla rifa el diumenge i el poble d'Hostalets ho feia dilluns.
Aplec dels Ous
foto de http://www.naciodigital.cat/osona/
Fira de la cervesa
Tecasana, Mostra d'Alimentació per la Salut de Balenyà. La mostra es defineix com un espai de trobada amb l'objectiu de reflexionar sobre la necessitat d'una bona alimentació per gaudir d'una bona salut. 
A la mostra es programen una sèrie d'activitats com ara: xerrades, tallers, teatre, jocs i un dinar popular. 
Festes de Juliol  
Festa Major d'estiu, es celebra el cap de setmana més proper a la diada de Sant Bartomeu, mes d'agost. 

Informació extreta
http://www.balenya.cat/index.php?menu=61#&panel1-2
https://ca.wikipedia.org/wiki/Portada

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)