Garòs (Naut Aran - Val d'Aran)

fotografia de
http://www.diputaciolleida.cat/wp-content/uploads/2014/07/GAROS-1024x779.jpg

Garòs tingué un passat de certa importància, del qual són testimonis alguns escuts nobiliaris, així com per l'església parroquial de Sant Julià, romànica i gòtica. s'ha vist continuat vers llevant amb la construcció d'habitatges de segona residència que formen part de la urbanització dita Era Pleta de Garòs. 
Entitat de població del Municipi de Naut Aran, al terçò d'Arties e Garòs de la Vall d'Aran.
Està situat al vessant dret de la Garona a 1115 mt d'altitud entre els barrancs de Cal i Salider, al límit entre el terme de Naut Aran e Mijaran. Era un agregat a l'antic terme d'Arties i és al peu de la muntanya d'Espiargo. 

Llocs d'interès 
Església de Sant Julià de Garòs 
D'una nau ade 6,5 x 22 amb absis central de cinc cares, situat a l'est i cobert amb volta d'aresta amb clau central. 
Els murs de la nau són d'un gruix considerable i pertanyen al període romànic, al mur meridional s'obren tres finestres i la porta.
A l'exterior corre una cornisa, rematada amb caps de monstres, petxines, boles i flors. A l'angle sud-oest hi ha adossat el campanar, molt robust i de planta quadrada cobert amb un agut capitell de llicorella, quedant palesa la seva condició de caràcter defensiu.
Al mur septentrional, existeix una petita capella i darrera l'absis hi ha la sagristia.
L'obra original del segle XII, sofrí una important modificació al segle XV en el que es substituí la capçalera romànica per l'actual, gòtica, durant el segle XVII l'església fou novament modificada i es construí la torre-campanar, d'aquest moment és també la construcció de la sagristia i la capella que hi ha al costat. 

Festes
16 d'Agost Festa Major (Sant Roc)
28 d'agost Sant Julià 

fotografia de
http://www.festacatalunya.cat/img/21166-950-700-ESCALA-garys_glyisa_sant_juliy.jpg







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)