Llessuí (Pallars Sobirà)

fotografia de
http://www.descobrir.cat/ca/img2/2011/05/vall-d-asua002-7010.jpg

Terme municipal de Sort, comarca del Pallars Sobirà. Fins l'any 1976 fou cap d'un municipi independent, aquest mateix any fou annexionat a Sort. 
Comprenia també el veïnat de La Torre i el Monestir de Saurí.
Situat a la Vall d'Àssua a 1417,3 metres d'altitud, entre el tossal de Torena (1677 mts) i la riba esquerra del barranc de Pamano, a la falda del massís de Montsent. 
El poble juntament amb altres indrets de la vall i el batlliu de Sort, van inspirar a l'escriptor Jaume Cabré per escriure la novel·la "Les veus del Pamano" (Proa 2004)
Barranc de Pamano
fotografia de
http://muntanyisme.cat/thumbnails/timthumb.php?src=https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVzxu_dznq5ph2yiy5OqRev4eef7g1H0Idr70CfdSibMRXuW8RVTVLfLm1UebvtEBnjiQTDpU4mRn-8-62DVDIep5LKGDyijtpXpSLdSD8CIKP6C_vcmEdvb4fvb276yg7gEfpW8BzJMLc/s400/01+-+copia.jpg&w=320&h=180&zc=1

El topònim Llessuí es d'origen iberobasc, Prové del mot "leçoi" que vol dir: fossat, precipici, cleda o caverna.
El nucli antic es presidit per l'església parroquial de Sant Pere, de la qual només queda únicament la façana, el campanar , els murs perimetrals del costat sud i el cos de l'absis. El campanar es dels pocs de Catalunya que te entrada de l'església sota mateix.

La Torre
Més a llevant, es format per un grup de cases presidides per l'església de Sant Julià. A migdia dels dos nuclis es troben les ruïnes de l'ermita de Sant Salvador. 
Es tracta d'un topònim romànic d'origen medieval i de caràcter descriptiu, en aquest lloc hi havia hagut el castell de la Torre contemporani i complementari del castell de Torena. 

Llocs d'interès 
Església de Sant Pere de Llessuí església parroquial, només queden dempeus el campanar i els peus de la nau.
Església de Sant Julià de la Torre romànica, d'una sola nau d'espadanya, al capdamunt del mur de ponent. La porta d'entrada dona a migdia, mentre que tota la capçalera roman exteriorment amagada per les cases que es construïren en aquell espai. 
Ermita de Sant Salvador actualment queden poques restes. 
Museu del pastor centre temàtic que pretén retre homenatge a l'activitat ramadera del Pallars i del Pirineu en general. 
A l'entorn del poble es poden observar les restes d'algunes bordes, edificis de pedra on el, astors tancaven el ramat a les nits.


Festes 
Festa Major, 24 de setembre. 


informació extreta de 
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llessui

 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)