Castellcir (El Moianès)

Fotografia de Ajuntament de Castellcir
http://www.castellcir.cat/img/950-650-ESCALA/61400_copy1.jpg
Municipi de la comarca del Moianès, situat a l'extrem oriental de la comarca.
Formen el terme les antigues parròquies de Sant Andreu de Castellcir, Santa Coloma Sasserra. S'estenia també pels actuals termes municipals de Balenyà, Moià i Centelles, la Vall de Marfà (antiga parròquia de Sant Pere de Marfà) i alguns masos de la parròquia de , Sant Quirze de Safaja. 
Història 
Les primeres referències històriques de Castellcir i del seu terme es remunten a l'any . Es poden trobar diferents extractes documentals de l'arxiu de l'antic monestir de Sant Benet de Bages, que actualment es conserven a l'Arxiu de la Corona d'Aragó. 
Els primers noms amb que es fa referència al municipi, són Castell de Tenes o Castellcirvio. 
Es possible que l'emplaçament del castell fos a dalt del turó de Vilacís, situat a mig camí entre la masia de l'Antoja i la Torrassa, sore el riu Tenes. 
Posteriorment fou el castell de la Popa edificat pes nobles de Castellcir, que va centrar i denominar el terme a partir del segle XI. 
Des d'aleshores es recullen en diferents escrits els noms dels masos al voltant dels quals gira la vida d'aquestes contrades. Aquests masos es situaven a la vall i propers al riu Tenes.
No va ser fins el segle XIX que va formar-se el petit nucli de població sobre l'eix de l'anomenat carrer de l'Amargura, i al voltant d'aquest emplaçament s'ha desenvolupat l'actual Castellcir. 
Llocs d'interès 
Castell de Popa, anomenat així per la forma de vaixell que te la roca sobre la que està construït.
Dalt del castell també es troben les restes de l'ermita de Sant Martí, a prop hi trobem la Balma d'en Roma, on s'allotjava el bandoler anomenat així. 
Pont romànic i masia d'Esplugues, Actualment acull el Radial de l'Ecomuseu del Moianès a Castellcir, es centre en l'aprofitament que n'ha fet l'home de tots els recursos naturals del bosc i com es vivia a pagès al Moianès.
Paratge Marfà, Format per dues parts físicament separades entre sí.
Una, on és el poble i un altre, el paratge, situat a uns quilòmetres de distància al nord-oest. 
Hi podem trobar l'ermita de Sant Pere i de la Mare de Déu de la Tosca i d'en Brotons, amb diverses fonts. La riera aquí forma uns salts d'aigua de gran bellesa. 
Ermita de Sant Andreu, La seva existència es documenta ja ja l'any 939, es un edifici de planta basilical amb l'absis ben conservat, el conjunt consta també amb un cementiri. 
Santa Coloma Sasserra, al costat de la masia i del Roure monumental del Giol. 
Festes i fires
Dilluns de Pasqua, Aplec i Caramelles
Juliol-agost, Nits de música a la fresca
Mitjans de juliol, Aplec de Santa Coloma
Principis d'agost, Fira de la joguina
15 d'agost, Festa Major
30 de novembre, Festa Major d'hivern, Sant Andreu patró de la població. 


Castell de la Popa
fotografia de l'Ajuntament de Castellcir
http://www.castellcir.cat/img/950-650-ESCALA/lapopa.jpg

Informacío extreta de


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)