Queralbs (El Ripollès)

fotografia de
https://c1.staticflickr.com/1/142/359923945_a04c32f445_z.jpg?zz=1

Queralbs, forma part de la comarca del Ripollès, amb una extensió del terme municipal de 94 km2, situat a 1236 mt d'altitud, limita al nord amb Montlluís, a l'est amb Setcases, al sud amb Ribes de Freser i a l'oest amb Sallagosa. Té agregats els nuclis de Fustanya, La Farga, Núria, Rialb, Serrat i Vilamanya.
Història
La primera menció històrica del municipi es produeix en l'acta de consagració de l'església de la Seu d'Urgell al 836. Durant els segles XI i XII les zones de pastura del municipi estaven sota el senyoriu de dos principals monestirs de l'època, el de Les Coma de vaca i el de Coma de Freser, que van ser cedides pel comte Oliva Cabreta l'any 966 al monestir de Sant Joan de les Abadesses. El 1087, Guillem Ramon de Cerdanya va cedir la zona de la Vall de Núria al monestir de Ripoll.
L'església Romànica de Queralbs, es remunta al segle X, construïda per substituïr l'anterior, consagrada l'any 978. Està dedicada a Sant Jaume.
fotografia de
https://c8.staticflickr.com/8/7254/7084703671_f4e9932552_b.jpg
És de nau única amb absis i volta lleugerament apuntada que es creu va ser afegida al segle XV. 
El seu nàrtex està compost per sis arcades suportades per columnes rematades per capitells. Al seu interior es conserva un retaule gòtic del segle XIV, actualment exposat en el Museu Nacional d'Art de Catalunya. El campanar es de torre i se situa a la zona nord del temple.
A l'agregat de Fustanyà, hi trobarem un altre església romànica, erigida el segle XII de nau única amb absis i volta puntada, la porta encara conserva els ferratges originals. Durant una de les múltiples restauracions se li va afegir un nàrtex. L'any 1982 es van descobrir sota l'església nombroses tombes que formaven part d'un antic cementiri de l'Edat Mitjana
fotografia de
http://www.artmedieval.net/images/imageC7060.jpg


Queden encara algunes restes de l'antic castell de Queralbs, apareix documentat en una ordre dictada per Pere III el 17 de març de 1375, en la qual concedia un privilegi real per preservar la fortalesa. En realitat va ser una torre de defensa construïda en els segles XIV o XV.

fotografia de 

festes i fires
Festa Major, 25 de juliol 

informació extreta de 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)