Sóller (Illa de Mallorca)

http://www.visitsoller.com/es/index.php/soller
Ocupa la vall transversal més típica al vessant de mestral de la serra de Tramuntana i que s'obre a mar per per un port natural (port de Sóller), que ha estimulat la singularitat de Sóller dins l'illa. La serralada de Tramuntana forma un murallam impressionant que voreja els 1000m d'altura (serra d'Alfàbia 1068m) comprèn els nuclis de població de Bimaraix, l'Horta, Port de Sóller, Sóller i Alconàsser. 
La vegetació dominant és la garriga i l'alzinar a la serra i les pinedes dominen al sud i oest de la ciutat. 
El clima de la vall, encerclada de muntanyes i oberta a mestral, és més fred i humit que el de les altres terres baixes de l'illa. Predomina el conreu de la olivera i els fruiters, entre els quals destaquen els tarongers i les llimoneres. La ramaderia és poc important igualment que la pesca. La indústria, disposa d'algun mineral de coure i d'una fàbrica de gas, la primera que s'establí a Mallorca. Disposa també de petites empreses alimentàries, metal·lúrgiques, de la pell i teixits. 
Sóller restà aïllat per terra, fins que l'any 1912 s'inaugurà el ferrocarril (electrificat el 1929) a Palma, allargat l'any següent fins el Port amb un tramvia elèctric per al passatge i càrrega. El comerç marítim, fins aleshores de cabotatge, fou habilitat l'any 1774 per a l'explotació de fruites i verdures, i el 1813 per a tota mena de comerç. Estroncat el comerç marítim de Sóller i afeblia la tradició industrial, ha calgut orientar-se al turisme.
La ciutat, es troba a l'inici de l'horta, dominant la riba esquerra del Torrent Major, en la intersecció de les dues rutes fonamentals: la que segueix la serra de Tramuntana i la de Palma, que ja en terme de Bunyola aprofita l'únic coll que s'apropa als 800m d'altura (coll de Sóller). 
Port de Sóller  
Poble del municipi de Sóller, estès al llarg de de la riba oriental de la profunda badia de Sóller des del promontori de Santa Catalina fins més enllà del Torrent Major.
És un port natural de la Serra de Tramuntana i un nucli de població turístic.

HISTÒRIA
S'hi trobaren vestigis de l'època talaiòtica, dels primitius balears a Muleta, que es remunten a una poca compresa entre els anys 5200 i 2700 aC. Al museu de Mallorca hi ha tres estàtues de bronze trobades a la Roca Roja (segles IV - III aC) d'una divinitat bèl·lica de la prehistòria balear. 
L'11 de maig de 1561, una coalició de corsaris algerians, comandats per Otxali i Iusuf-Arrais, formares una esquadra molt potent de 22 galiots per atacar Mallorca. 
L'armada, abans d'arribar a Mallorca, va proveir-se d'aigua a Eivissa. Això féu que els mallorquins rebessin l'avís que l'atac començaria per Sóller, per la qual cosa el virrei, Guillem de Rocafull, envià un advertiment al capità de Sóller, Joan Angelats i als comandaments de Bunyola, Santa Maria i Alaró, per tal que donessin ajut a Sóller. 
Els mallorquins sortiren tots cap al Camp de s'Osca en direcció al Port de Sóller, desembarcaren uns 
 corsaris, sense fer remor, per la qual cosa els guardes de terra no se n'adonaren. Els invasors es dividiren en dos grups: mentre un anà directament cap a la vila, l'altre prengué el camí de Sa Figuera i atacà Sóller pel nord, i obtenir un gran botí.
Els sollerics que havien sortit cap el Port es veren agafats entre dos focs i decidiren atacar els de la part sud. Després esperaren que el seu segon grup tornès carregat amb el botí, dones i nens, als qui pretenien endur-se com a esclaus. Quan els corsaris se sentiren en perill mataren molts dels presoners i foren perseguits pels mallorquins fins a les penyes. Cal assenyalar dos fets; les valentes dones de can Tamany, que liquidaren amb engany uns pirates, i una partida de bandolers que feren gran destrossa entre els sarraïns per la qual cosa foren perdonats per Felip II.
Aquests fets es recorden en una festa que es fa el dilluns després del segon diumenge de maig. 
Arran dels fets dels corsaris, a partir del segle XVI, s'hi construí la torre Picada i el castell del Port, també es fortificà una part del poble. D'aquesta darrera construcció militar només en queda un tros de muralla. 

LLOCS D'INTERÈS
Convent Franciscà
Fundat l'any 1458. Al segle XVI sofrí diversos atacs dels pirates i s'iniciaren unes fortificacions (en resta una torre) que no foren acabades. En depengué eclesiàsticament fins el 1913.
Església parroquial de Sant Bartomeu
Construïda abans del 1236. A sofert diverses modificacions al llarg dels segles. Actualment presenta una estructura barroca (1688-1733), un campanar neogòtic i una façana modernista dissenyada per l'arquitecte Joan Rubió l'any 1904. Al voltant de l'edifici es poden veure restes dels portals i finestres romàniques i de la fortificació emmurallada del segle XVI.
http://www.ajsoller.net/

El Banc de Sóller
Es va construir l'any 1889 amb els diners dels emigrants. L'edifici és obra de Joan Rubió (1912), típicament modernista. Destaca la doble tribuna volada, el portal de mig punt i el forjat de les finestres. 
http://www.saveu.cat/artguia_info.php?register_vars%5Bgui%5D=74

Posada de Can Prohom
La posada és la residència que els grans propietaris agrícoles de la serra de Tramuntana posseïen a la vila. L'estructura barroca civil és pròpia de la Mallorca del segle XVIII, la seva aparença és sòlida i parca en decoració. 
http://www.saveu.cat/artguia_info.php?register_vars%5Bgui%5D=3

Casa de la Lluna
Datada del segle XV, és una construcció típica de l'arquitectura popular. El més destacable es la figura de marès en baix relleu que representa una lluna. 
http://lalaviajera.com/vacaciones-mallorca-soller-fornalutx/

Posada de Moncaire
Palauet residencial, és una mostra d'arquitectura civil barroca en transició al neoclàssic de final del segle XVIII. Cal destacar el voladís de teules pintades amb motius geomètrics, vegetals i antropomòrfics de color vermell i blanc.
Església de la Sang
Temple neoclàssic, senzill i robust que fou reconstruït sobre la primitiva capella dels anys 1564-1572. Està dedicat al Crist de la Sang, una talla policromada de 1556, i a la imatge de la Mare de Déu de la Victòria (1572). 
http://fabian.balearweb.net/archives/200702/page/2

Can Prunera
Una de les façanes modernistes més artístiques i treballades de Sóller, bastida entre 1909 i 1911. Cal examinar-ne detingudament l'estructura i els nombrosos detalls de pedra, fusta i metall que ornamenten l'edifici. 
http://www.ajsoller.net/

Museu del Casal de Cultura
Habitatge familiar amb jardí, construït l'any 1740 que actualment acull el museu etnològic de la ciutat.
http://www.saveu.cat/artguia_info.php?register_vars%5Bgui%5D=69

Mercat municipal
La construcció fou projectada per l'arquitecte Francesc Cerdó i inaugurat l'any 1952. Edifici funcional de planta poligonal amb diverses obertures d'accés i un corredor porticat. 
http://www.saveu.cat/article.php?art=3259

Can Nou
L'avinguda de Cristòfol Colom està envoltada de jardins i segueix el traçat del Torrent Major, que fou cobert l'any 1912. A l'esquerra se situa l'edifici modernista Can Nou, disposa de torreta, amples finestrals amb persianes i balcó balustrat. 
http://www.panoramio.com/user/6692584?with_photo_id=127116111

Gran Via
Via urbana, inclou el nucli més rellevant d'habitatges enquadrats en els estils modernista i historicista regional. També se situa en aquesta avinguda el centre cultural de Can Dulce.

Centre Cultural Can Dulce
http://www.cuinant.com/cuines/can%20dulce.htm

Nucli Antic
Els carrers de Vicari Pastor, Murta, Cristòfol Pizà i Sant Antoni són un dels millors exemples del nucli urbà antic de Sóller. 
http://www.sollernet.com/

Estació de Ferrocarril
Antiga possessió de Can Mayol (1606), remodelada els anys 1911-1912. A la façana es pot veure la làpida dedicada al promotor del ferrocarril de Sóller, Jeroni Estades.
http://www.trendesoller.com/

Convent del Sagrat Cor
Des de la plaça Espanya, el vianant pot enfilar el carrer Isabel II, on destaquen diverses cases senyorials d'estil modernista. Al ca d'amunt es troba el convent del segle XVIII. que disposa d'un claustre i una església barroca.
http://sacalalengua1.blogspot.com.es/

Museu Balear de Ciències Naturals i Jardí Botànic de Sóller
Palauet modernista, acull diverses exposicions relacionades amb la zoologia, botànica i geologia de Mallorca. El Jardí Botànic adjunt, recull una notable col·lecció de plantes endèmiques de l'illa i d'altres de la mediterrània.
http://www.infomallorca.net/?te=sec&e=16990&te2=con&e2=97

Cementiri
Jardí de flors i plantes, dotat de belles estàtues de gran valor plàstic treballades per artistes de renom.
http://www.firstmallorca.com/es/content/cementerio-de-s%C3%B3ller

Biniaraix
Disposa d'una vista excel·lent sobre la ciutat i manté el caràcter i l'estructura d'un poble de la serra.
http://www.fincasmallorca.de/Fincas/Fornalutx/Angels/angels.php

Parròquia de Sant Ramon
Començada l'any 1938, la nau interior és única i disposa de quatre trams dividits per arcs apuntats des de la base. Són remarcables els retaules laterals. 
http://balearsculturaltour.net/

Barriada de Santa Caterina
Típic nucli de població marinera de carrers empedrats molt empinats. 
http://www.mescultura.com/queferasoller.htm

Oratori de Santa Caterina d'Alexandria i Museu del Mar
L'oratori és del segle XII, fou destruït pels pirates l'any 1542 i reconstruït l'any 1550. Actualment s'hi troba el Museu del Mar, centre d'interpretació i recerca marina.
http://www.minube.com/rincon/ermita-de-santa-catalina-de-alejandria-a2175254

Barranc de Biniaraix 
De gran atractiu per als senderistes per les magnífiques vistes tant del llogaret de Biniaraix com de tota la ruta fins l'Orfre. 
http://www.fincamallorca-de.com/blog/zehn-magische-orte-auf-mallorca-natur/

Mirador de Ses Barques

https://roddymacleod.wordpress.com
Torre Picada
Torre de defensa i vigilància erigida entre 1614 i 1623 per prevenir atacs pirates. 
http://dronesoller.blogspot.com.es/

Ses Tres Creus
Monument històric.
http://www.walkingmallorca.co.uk/

Ruta de pedra en sec
Ruta que proposa descobrir els paisatges construïts amb pedra en sec de la serra de Tramuntana. 
http://es.thebackpacktraveller.com/

Ferrocarril de Sóller
Línia de tren que enllaça les localitats de Palma de Mallorca i Sóller tot passant per Son Sardina i Bunyola.
Inaugurada el 6 d'abril de 1912, és de les poques línies de tren privades de l'estat espanyol.
http://mallorcaoplevelser.dk/praktisk-info/togtur-pa-mallorca/

FIRES I FESTES
Revetlles de Sant Antoni, 17 de gener, s'encenen els foguerons.
http://www.diariodemallorca.es/

Es Firó, mes de maig. És la festa més important de Sóller, recorda el saqueig que va patir l'11 de maig de 1561. Es caracteritza per les quatre batalles que se celebren, (platja d'en Generós, Platja d'en Repic, Pont d'en Barona i la definitiva, a la plaça del poble).
http://ocio.diariodemallorca.es/

Festes de Sant Pere, al Port de Sóller, 29 de juny.
Vigilia de Nostra Senyora del Carme, 15 de juliol, romeria de barques per la badia del Port de Sóller i també les festes de la barriada d'Horta.
Mostra Internacional Folklòrica, mes d'agost. Important festival internacional en el qual participen grups d'arreu del món.
Setmana de Festes Patronals de Sóller, 24 d'agost, sant Bartomeu, amb un espectacle de foc.
Festes Patronals dels Estiradors i Es Celler, mes de juliol.
Festes de Biniaraix, 15 d'agost, es commemora a la Mare de Déu d'agost. 



informació 

https://ca.wikipedia.org
http://www.enciclopedia.cat/
http://www.ajsoller.net/













Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)