Sant Guim de Freixenet (La Segarra)

Els orígens de les poblacions que configuren l’actual municipi de Sant Guim de Freixenet- llevat del nucli central- cal situar-los als volts del segle XI, període en que aquest territori fou ocupat per famílies que procedien del nord i de l’est.
Aquesta ocupació del territori cal situar-la en un procés molt més ampli en que té lloc la progressiva expansió de la societat cristiana en direcció a l’oest. Iniciat poc després de la conquesta de Barcelona , la qual es portà a cap l’any 801.
La història del nucli central de Sant Guim és molt curta. El poble va néixer a mitjans del segle XIX, quan es va fer la línea de tren que enllaça Barcelona amb Lleida, passant per Manresa.
Aquella estació nascuda en mig dels camps i inaugurada al 1860 es va convertir en un centre clau de transport per a la zona. Hi feien cap les càrregues de gra i de palla de poblacions com ara Santa Coloma de Queralt o Igualada.
El municipi de Sant Guim està format pels nuclis d’ Altadill, Amorós, El Castell de Santa Maria, Freixenet de Segarra, Melió, Palamós, la Rabassa, Sant Guim de la Rabassa, Sendomí, la Tallada i el nucli central de Sant Guim de Freixenet (que porta el mateix nom que el municipi).
El municipi es un territori elevat, considerat municipi de muntanya, malgrat pertànyer a l’ anomenada Plana de Lleida. El nucli central es troba a 738m d’altitud i el Tossal del Magre arriba a assolir els 781m.
Aquesta alçada facilita que en aquest territori s’iniciïn diversos torrents, entre ells el de Freixenet, que dona origen a dos dels rius de la Segarra: el Sió, i l’ Ondara.
La situació elevada del municipi , altrament, fa que els hiverns siguin llargs i freds, amb glaçades, gebre i neu i els estius curts i amb nits agradablement fresques gràcies a les marinades.
En el paisatge podem trobar diferents elements de patrimoni popular com són les cabanes de volta, fonts i abeuradors i parets de marge, entre altres, enmig dels bosquets principalment de pi i zones d’antic alzinar i els conreus de cereals.
Podem gaudir de diferents festes i celebracions als diferents nuclis del municipi, però destacarem a part de les seves festes Majors, la Fira de l’Ou, que es celebra a principis del mes de juny.
Fira de l’Ou : el nom de la fira es deu al fet que en aquesta localitat hi ha una gran quantitat de granges de gallines ponedores, fet que converteixen a Sant Guim com una de les màximes poblacions productores d’ ous de tota Catalunya.
Podem trobar, una exposició a l’aire lliure d’objectes i productes que tenen a la seva denominació la paraula ou, amb la descripció i ambientació corresponents. Aquesta exposició es complementa amb una exposició de diversos tipus d’ ous: gallina, guatlla, estruç.
Un mercat de productes artesans i alimentaris dels Països catalans, mercat d’animals de pagès: rucs, cavalls bretons, ponis, guarans catalans, mules, someres, perdius, guatlles, cavalls de munta...
Posi un Ou a la seva vida : repartiment de ½ dotzena d’ous a totes les persones assistents a la fira.
Sorteig de 4 lots de productes locals (Associació Botiguers de Sant Guim).
La granja dels jocs : Els infants podran participar en diversos jocs en els quals els animals en són els protagonistes.
Un esmorzar d’ous : repartiment gratuït entre tots els assistents d’un parell d’ous ferrats
Un personatge d’ous: Atorgament de l’Ou de Plata, del premi quin parell d’Ous a un personatge que per la seva voluntat, perseverança, esforç i treball per superar adversitats, o per la seva capacitat d’assolir objectius de màxima dificultat hagi destacat en el decurs de l’any. Han rebut aquest atorgament entre altres : Gerard Piqué, Joan Laporta, Plataforma No al Transvasament de l’Ebre, Xavier Grasset, Emilia Vilarassau.
Performance dels joves dissenyadors de Sant Guim.
El municipi de Sant Guim es conegut arreu pels seus productes alimentaris tradicionals : Ous, coca de recapte, embotits, productes làctics artesanals, cervesa artesanal, mel, carquinyolis, coques de forn, poma, full...
El municipi format per petits nuclis envoltats de camps de conreus i nombrosos camins amb bona accessibilitat i de llarg recorregut adequats per practicar lliurement i a ritme de cadascú senderisme i Btt.
Ruta de les Valls : passa pels termes municipals de Sant Guim, Estaràs i Les Oluges.
Ruta del Modernisme : en un circuit que inclou el Sindicat Agrícola de Cervera i comarca, el Sindicat de Sant Guim, el cementiri modernista de Montornès de Segarra, les nombroses façanes modernistes de Guissona i la Casa Trilla i el cementiri de Torà. 
http://www.santguim.cat/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)