Torà (La Segarra)
Torà es troba a la Vall del Llobregós, en el punt de contacte entre el Solsonès, l’Anoia i la Segarra.
Limita al nord-est amb el municipi de Llobera i Pinós (Solsonès), al sud amb un enclavament de la Molsosa (Solsonès), Castellfollit de Riubregós (l’Anoia) i els municipis d’Ivorra, Sant Guim de la Plana a la Segarra i a l’oest amb Massoteres i Biosca a la Segarra.
La seu principal del municipi es Torà, afegint-s’hi 8 pobles més que són l’Aguda, Cellers, Claret, Fontanet, Llanera, Puig-redon, Sant Serni i Vallferosa. En total son uns 1360 habitants.
Que podem visitar a Torà?, la Torre de Vallferosa, Salomons, el dolmen de Llanera, el cementiri dels nens xics, Llanera, Puig-redon, Sant Serni, Claret, l’Aguda, el monestir de Cellers, Fontanet, Plaça de la Font de Torà.
Les festes i tradicions a Torà en són moltes però en destacaré les de més interès,
Santa Àgueda, coneguda per “la festa de les dones”, cada any varia la data de la seva celebració.
Festa del Brut i la Bruta, Carnaval i la llardera. És celebra el dissabte de la setmana abans del carnaval.
Mercadal de Torà, divendres sant
Festa del Roser, 1r diumenge de maig
Festa Major en honor a Sant Gil (1 de setembre), dins dels seus actes destaquen : El Cos de Sant Gil (cursa molt típica, antiga i popular) i la Dansa de Sant Gil.
Torà es un poble ric en aigües, banyat pel riu Bregós i la riera de Llanera, el que ha propiciat que es desenvolupi un pròsper conreu de regadiu, de petites parcel·les destinades al consum propi. És normal doncs que en els seu plats hi trobem tot tipus de verdures i hortalisses fresques.
Com a la majoria de pobles de Catalunya, es conserva en moltes cases, la vella tradició de la matança del porc. També és terra de caçadors, sent les perdius i els porcs senglars les preses més habituals. No obstant també podem trobar conills, llebres o guatlles. És típic la perdiu a la vinagreta o els peus de porc estofats. En època de caça es poden menjar aquests plats als restaurants del municipi i als del seu entorn.
Coca de recapte, com és tradicional en les terres de Lleida, s’elabora la coca de recapte, però amb un gust i unes característiques pròpies. És una coca on al damunt hi ha pebrot, arengada, salsitxa i cansalada. La podem comprar a les fleques i pastisseries.
En el restaurant “Can Soler Xic” i a la casa rural “Cal Miramunt” podem trobar ratafia de nous, licor de mores, de menta o de cireres elaborats artesanalment.
Els dolços son molt reconeguts per la seva qualitat i assortiment, la xocolata “Vall d’or” s’elabora de forma artesanal, també podem trobar xocolata de taronja, bombons, torrons, neules i una gran varietat de pastissets.
És molt interessant visitar el Museu del Pa (forn de la vila), data de l’època medieval (1632) i va ser restaurat l’any 1979 per un grup de joves voluntaris. El trobarem als baixos d’una casa del carrer del Forn, dins el casc antic de la vila. http://www.tora.cat/ca/Index.aspx
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada