Gombrèn-Gombreny (El Ripollès)

Gombrèn  forma part de la comarca del Ripollès, a 919 metres d'altitud.
El límits del terme municipal són al nord amb Campelles, Planoles i Toses, a l'est amb Campdevànol i Les Llosses, al sud amb Ripoll i Les Llosses i a l'oest amb Sant Jaume de Frontanyà, La Pobla de Lillet i Castellà de N'Hug. Té agregats els nuclis d' Aranyonet i El Cortal.
A Gombrèn podrem gaudir del paisatge i la natura a més de poder visitar especialment :
Carrers dels porxos, entramat urbà
Capella de Nostra Senyora de Lourdes, situada a El Cortal.
Capella de Sant Joan de Mata, Temple romànic, situat de camí al Santuari de Montgrony.
Castell de Mataplana, El jaciment de Mataplana està situat enmig d'una vall i paisatge ben típic del Ripollès. Té una forta vinculació amb tota la tradició popular que al llarg dels segles han participat fonamentalment en la formació i transmissió de les diferents versions que conformen el mite del Comte Arnau.
L'any 1986, a partir de diferents informacions històriques i a iniciativa de la propietat del lloc, es van iniciar les excavacions arqueològiques per mitjà de les quals es va trobar el Castell de Mataplana i l'hàbitat annex, on residien els servents dels senyors. Aquesta edificació ha patit diverses modificacions estructurals. Fou bressol i centre de la Baronia de Mataplana. Alguns dels seus senyors foren importants membres en les Corts Reials Catalanes del s. XIII, destacats guerrers i fins i tot trobadors.
Església de Sant Martí de Puigbó, temple d'estil neoclàssic del s.XVIII, situat a 1120m d'altura.
Església de Sant Pere de Gombrèn, església parroquial.
Església de Sant Pere de Montgrony, temple romànic reconstruït l'any 1130. Situat al cim de la penya del Santuari de Montgrony.
Forat de Sant Ou, avenc natural, cova de 74m de profunditat amb una sala final de 13m de longitud i més de 3m d'amplada. Diu la llegenda que aquest forat servia al Comte Arnau per anar a les Coves de Ribes.
Gorg dels Banyuts, paratge natural, corrent fluvial.
Jardí Botànic, És el primer jardí botànic de plantes medicinals del País. Recull unes 250 plantes, la majoria autòctones de Gombrèn. La finalitat del jardí és donar a conèixer la varietat de plantes de la zona i per això s'ofereixen visites guiades i diferents activitats relacionades amb el tema.
Museu del Comte Arnau, És famosa arreu de Catalunya la llegenda del Comte Arnau que va néixer en aquestes contrades . Gombrèn disposa d'un museu -al Casal de Cultura de la Vila des de 1992- on s'hi poden contemplar diferents aspectes arqueològics, literaris, mitològics i històrics relacionats amb el Castell i la nissaga dels Mataplana.
Oratoris, temples religiosos, Oratori de la Mare de Déu de Montgrony i Oratori de Sant Francesc Xavier.
Santuari de la Mare de Déu de Montgrony, Construcció del s.XVII. Està situat a uns 15 km de Gombrèn, al bell mig d'un penya-segat i a una altura de 1380 m. Ofereix servei d'hostatgeria.
Serra del Montgrony, espai natural, serralada muntanyenca situada als municipis de Campelles, Gombrèn Planoles i Toses (El Ripollès), amb una elevació màxima de 2056 m.
A Gombrèn podem gaudir també de fires i festes que es realitzen durant l'any, les mes destacades són,
Festa del Segar i el batre, es celebra a finals del mes de juliol.
Festa del cavall del Comte Arnau i Mercat medieval, setmana del 15 d'agost.
Festa del Comú o de la Botifarra, a Montgrony la primera setmana de juny.
Festa de Nostra Senyora de Lorda, es celebra el mes de febrer.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Vallfogona de Ripollès

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Sant Martí de Llémena (Gironès)