El Querforadat (L' Alt Urgell)

EL QUERFORADAT
El Querforadat, es un petit poblet que pertany al municipi de Cava a la comarca de l’Alt Urgell, sota els peus de la Serra del Cadí.
Aquest petit poble es un bon centre d’excursions vers els sectors més septentrionals de les Canals de Baridana, de l’Ordiguer i del Cristall.
Al marge dret del riu del Quer, hi ha petites cavitats d’interès espeleològic.
L’antic castell de Quer es situat al roquer del poble. Actualment en resten només fragments de murs. Al segle XI, era dels comtes de Cerdanya i posteriorment passa per donació als Senyors de Pinós (comtes de Guimerà), que per decisió personal s’ auto anomenaren Vescomtes de Querforadat., títols que seguiren usant els seus successors.
Durant una de les meves estades, van explicar-me algunes llegendes, la més coneguda per aquelles contrades es la que ens explica que un forat comunicava el castell amb el riu permetent esquivar els setges. Per desanimar als assetjadors, els habitants del poble ensenyaven a diari truites fresques, pel que aquests suposaven que la roca de Querforadat, efectivament, estava foradada i els seus habitants podien baixar fins el riu sense ser descoberts.
Un altre història que em van explicar, tracta de la llegenda d’una dama. Aquesta era la filla del senyor del castell, durant un dels molts setges que aquests van patir, la dama es va enamorar del cabdill dels assetjadors, una nit que tots dos van decidir trobar-se, la dama en baixar per la roca del castell va relliscar i va caure al buit. El cabdill que l’estava esperant, i al veure que ella no anava al seu encontre va decidir tornar-se al campament pensant que la noia ja no el volia veure més. L’endemà els habitants de Querforadat van veure astorats que els assetjadors havien marxat. Deixant el campament totalment buit.
Durant les nits a Querforadat, diu la llegenda que es veu una noia vestida de blanc baixant de les runes del castell direcció al lloc on hi havia hagut el campament dels assetjadors, en busca del seu enamorat. 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)