Les Oluges (La Segarra)

LES OLUGES
Les Oluges és un municipi de la comarca de la Segarra situat a banda i banda de la vall alta de la ribera del Sió.
Predomina el conreu de secà gairebé a tot el terme : ordi, civada, oliveres, ametllers i també vinya. La ramaderia i l’avicultura complementes l’economia.
El poble està acaronat per el castell d’Oluja que al segle XI formava part de la marca de Berga, dins el comtat de Cerdanya. L ‘any 1433 passar a ser veïnatge de Cervera.
Els seus habitants parlen la modalitat del català dita xipella.
El municipi de les Oluges el formen a més a més Montfalcó Murallat i Santa Fe.
D’Oluja sobirana resten unes parets de casa senyorial, aprofitades per a un estatge superior i una capella romànica que apareixen vers llevant del poble.
MONTFALCÓ MURALLAT
És una entitat de població del municipi de les Oluges (La Segarra), aturonat damunt la confluència del riu Sió i del seu afluent per l’esquerra, la riera de Vergós.
Les quinze cases del nucli, construïdes en forma compacta al voltant d’una plaça on conflueixen els vessants de les teulades, i l’església parroquial de sant Pere, és un dels millors exemples a Catalunya de vila closa, es a dir, de població protegida per muralles, sense edificacions a extramurs. El castell de Montfalcó fou bastit a mitjans del segle XI, i la fortalesa pròpiament dita ja formava part de la vila closa.
És un tipus de població típica de l’època antiga i de l’edat medieval. La muralla actual del segle XIII, té una única porta d’accés adovellada que dona a una plaça central on hi ha la cisterna, encara es ús avui en dia.
Fins l’abolició dels senyorius al segle XIX, va pertànyer a la jurisdicció del duc de Cardona.
SANTA FE
També conegut com Santa Fe de Segarra. Pertany al municipi de les Oluges (La Segarra). Situat a l’extrem oriental del terme, a la dreta del Sió, el poble s’enfila al voltant de l’antic castell de Santa Fe i l’església romànica de Sant Pere.
Del castell es poden apreciar restes de murs de defensa a la part alta de la població, on destaca un portal d’estil adovellat i alguns murs. També destaca una porta d’entrada a la muralla de la qual en resta una torre.http://oluges.ddl.net/layout_avis.php

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)