Rupit (Osona)

Rupit està situat al centre geogràfic del Collsacabra, emmarcat en un paissatge fet a mida per a ser representat en una postal.
Està situat a llevant de la serralada de Cabrera i a l’extrem de la comarca d’Osona.
Hi destaquen dues mostres de romànic, Sant Joan de Fàbregues, situada als afores i envoltada d’una extraordinària vista del Collsacabra amb les Guilleries.
L’església de Sant Llorenç Dosmunts a Pruit, poble annexat a Rupit i compost de masies disseminades al llarg del seu terme, on també hi ha l’església de Sant Andreu.
L’ orígen de Rupit el trobem en el castell que es va construir pels voltants de l’any mil, substituint el de Fàbregues. On es van anar construint cases pels voltants.
L’església es va erigir probablement entre els segles XIII i XIV, es dedicada a Sant Miquel Arcàngel.
Pruit es ja esmentat l’any 955, quan pertanyia als vescomtes d’Osona.
A Rupit hi podem trobar,
Art Romànic: Sant Andreu de Pruit, Sant Gil, Sant Joan de Fàbregues, Sant Llorenç Dosmunts, Santa Magdalena, Sant Miquel Arcàngel, Mare de Déu de Montdois .
Interès natural : Boscos de Rupit i Pruit, Mirador de la carretera de Pruit a Falgars, Balma dels Llims, Balma d’en Pedretes, Roure monumental, Mirador de rupit, Salt del Molí Rodó, Salt de Sallent.
Patrimòni arquitectònic : Pont de can Badaire, Pont penjant, Pont de la Sala, El Bac de Collsacabra, Mas la Sala, Notaria Soler, Masos de Pruit, Masos de Rupit, i el mateix poble de Rupit.
També podreu gaudir de Festes i celebracions de les que en destaquen : Caramelles (per Setmana Santa), caminada popular, berenar i sardanes a Sant Joan de Fàbregues, l’Aplec a l’ermita de Santa Magdalena, La Festa Major de Rupit (29 de setembre), Festa Major de Pruit (30 de Novembre), els pastorets i pessebre vivent per Nadal.
Si aneu a Rupit no desaprofiteu per menjar i allotjar-vos en algun dels seus establiments. Us oferiran un bon menjar i us acolliran per passar uns dies a Rupit i els seus voltants, on podreu realitzar excursions per paisatges realment esplèndids i sorprenents.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)