Sanaüja ( La Segarra)

El municipi de Sanaüja es troba situat al nord de la comarca de La Sagarra, a la Vall del riu Llobregós. Presidit pel seu castell Sanaüja es avui una vila d’uns 500 habitants. Resguardar-se sota els porxos de la Plaça o passejar pels seus carrers es viatjar a través del temps.
El pont medieval, antigament era el principal accés a la vila.
Plaça Major i Centre de la Vila, Sanaüja encara conserva la seva estructura medieval, té el seu centre a la Plaça Major des de la qual s’estenen els carrers fins els límits de la muralla.
Dels antics portals d’accés a l’interior del poble ( el de Sant Roc i el dels Escots), en destaca el conegut com “La Portella”, un pas cobert amb una successió d’arcs que constitueix un dels llocs més encisadors de la vila.
El Castell, s’imposa damunt el Turó que domina el poble. Els seus orígens es remunten al segle XI. Quan el castell fou convertit en Palau Episcopal l’any 1583, fou ordenat sacerdot de l’església del castell, Sant Josep de Calasanç. D’aquesta època , és el magnífic campanar de cadireta amb cinc ulls.
L’Església parroquial de Santa Maria, que presideix la Plaça Major, un dels temples gòtics més elegants de la comarca.
Altres llocs per visitar i de gran interès son : l’Escorxador d’influències modernistes, els safareigs públics, el camí de la Font, envoltat d’horts, la font del Ferro (famosa pel particular gust de la seva aigua ferroginosa) i envoltada de plataners centenaris.
Un dels principals tresors artístics de Sanaüja és la magnífica col•lecció de seixanta esteles funeràries discoïdals, una de les més importants de Catalunya, que es conserven al cementiri i que estan datades entre els segles XII i XVII.
A 1 km al sud de la Vila trobem el santuari de la Mare de Deu del Pla, on també es venera Santa Rita. Es troba situat vora les restes de l’antic convent agustinià.
Sanaüja també es coneguda per les seves festes, Sant Antoni (17 de gener), Festa de la Pedra (25 de març). És la festa dels pagesos, Santa Rita (22 de maig), és la festa de vot del poble i la Festa Major (8 de setembre), amb un correfoc i un espectacle de castell de foc dignes de veure, és un dels més lluïts i famosos de la comarca.
Al poble hi podreu trobar també un ample ventall de productes d’elaboració pròpia i artesanal

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Castell de Vernet - Sant Martí del Canigó (El Conflent)

Vallfogona de Ripollès

Sant Martí de Llémena (Gironès)